Ongerustheid in Europa door forse val op de beurs van Credit Suisse

© EPA-EFE

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken in de eurozone gevraagd naar hun financiële blootstelling aan Credit Suisse. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Die vragen over het geld dat ze hebben uitstaan bij de Zwitserse bank volgen op het forse verlies aan beurswaarde van Credit Suisse op woensdag.

gjsBron: BELGA

Een woordvoerder van de ECB wilde niet ingaan op vragen van de Amerikaanse zakenkrant. Credit Suisse staat onder toezicht van Zwitserse autoriteiten, maar ook van toezichthouders van andere Europese landen omdat het financieel concern daar actief is.

Aandelen van Credit Suisse daalden woensdagmiddag zo’n 17 procent, maar stonden eerder op de dag nog lager. Het verlies volgde op de mededeling dat de grootste aandeelhouder van de bank, Saudi National Bank, geen extra kapitaal in de bank wil steken. Eerder meldde Credit Suisse in zijn jaarverslag dat klanten nog aanzienlijke hoeveelheden geld van rekeningen halen.

De bank is bezig met een grootscheepse reorganisatie en leed vorig jaar een nettoverlies van 7,3 miljard euro, mede door een enkele kostbare schandalen. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.

Aangeboden door onze partners