Minister Demir wil snel beslissen over eerste stappen in Ventilus-dossier, maar ook parlement stelt vragen bij nieuwe timing

De nieuwe timing voor het nieuwe windpark voor de kust geeft de protestgroepen nieuwe munitie in hun pleidooi voor het ondergronds brengen van Ventilus. Ook het parlement heeft nu vragen.© lvw

West-Vlaanderen -

Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zou het eerste, nieuwe windpark voor onze kust pas in 2029 operationeel zijn. Dat impliceert dat de technologie om de Ventilus-verbinding ondergronds aan te leggen, tegen dan beschikbaar zal zijn. Deze nieuwe timing riep woensdag vragen op in het parlement. “Hoe gaat deze regering het aan de West-Vlamingen uitgelegd krijgen als later in Wallonië wel voor een ondergrondse oplossing wordt gekozen?”

Levi Verbauwhede

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil het Ventilus-dossier in de loop van de komende weken agenderen op de Vlaamse ministerraad. Dat vertelde ze woensdag in het Vlaams Parlement na vragen van Bruno Tobback (Vooruit), Carmen Ryheul (Vlaams Belang) en Bart Dochy (CD&V).

Maar omdat de oplevering van het eerste windpark een jaar werd verlaat, zou de Ventilus-lijn pas echt nodig zijn vanaf 2031. Dat is dan nog zonder juridische procedures gerekend. Tegen dan is de technologie om de verbinding ondergronds te realiseren beschikbaar volgens de Duitse expert Dirk Westermann, die het project onderzocht voor de overheid. Burgerbewegingen en het ondernemersplatform eisen daarom dat de regering het dossier én de beslissing om hoogspanningslijnen te bouwen, herziet.

LEES OOK. Waarom lokt Ventilus zo veel protest uit en is er écht geen alternatief? Omstreden hoogspanningslijn uitgelegd in 9 vragen

De Boucle du Hainaut-verbinding in Wallonië, die later wordt aangelegd, kan dus wel ondergronds. “Hoe gaat deze regering het aan de West-Vlamingen uitgelegd krijgen als een paar maanden of jaren later in Wallonië wel voor een ondergrondse oplossing wordt gekozen?”, zei Ryheul. “De uitspraak van Van der Straeten verandert het uitgangspunt van het debat volledig.Als experts zeggen dat het ondergronds kan tegen 2030 en Ventilus moet pas tegen 2031 in gebruik worden genomen, dan is er geen enkele reden om niet voor het ondergrondse alternatief te kiezen.”

Compensaties

De Vlaamse regering gaat voorlopig met de huidige bovengrondse plannen. Ze bekijkt wel extra compensaties voor de betrokken inwoners en bedrijven. Dat is materie voor de federale overheid. Die gaf de taak door aan netbeheerder Elia en de onafhankelijke regulator CREG. “Het is goed dat politici dit niet eigenmachtig project per project beslissen. Dat zou de deur kunnen openzetten voor willekeur“, stelt het kabinet Van der Straeten.

LEES OOK. Onderzoeker waarschuwt: “Wat minister ook beweert, niet iedereen zal vergoed worden als Ventilus er komt”

LEES OOK. Protest tegen Ventilus is nog niet geluwd, maar waar passeert de hoogspanningslijn eigenlijk?

Aangeboden door onze partners