Arendonk wil geen eigen zonnepanelenpark bouwen: “Verkwisting van open ruimte”

Het Kristal Solar Park in Lommel, vlak bij de zinkfabriek van Nyrstar in Balen, is het grootste zonnepanelenpark van de Benelux.© RR

ARENDONK -

Het voorstel van oppositiepartij A+ om in Arendonk een groot zonnepanelenpark te bouwen, zoals in de Nederlandse buurgemeente Reusel-De Mierden, is afgewezen door de gemeenteraad. “Wij vinden zo’n park een verkwisting van de open ruimte”, zegt eerste schepen Luc Bouwen (Iedereen 2370).

Eddy Meulemans

Twaalf windmolens staan er vandaag al op het grondgebied van Arendonk: zeven langs de E34, drie in industriepark Hoge Mauw en nog eens twee bij Ravago Production in de Poederstraat. Dat is bijna een windmolen per duizend inwoners. Toch is dat nog onvoldoende om de beoogde gemeentelijke klimaatdoelstellingen te halen. Daarom besliste de gemeenteraad in december om in de begroting van dit jaar nog 330.000 euro extra in te schrijven voor duurzame investeringen om de CO2-uitstoot te verminderen en Arendonk nog wat meer energieneutraal te maken. Zo wordt later dit jaar onder andere het dak van het zwembad nagenoeg volledig bedekt met zonnepanelen.

Zonnepark Voorste Heikant

Gemeenteraadslid Benny Maes (A+) vindt dat een goed idee, maar stelt voor om daarbovenop nog een groot zonnepanelenpark te bouwen. “Ervaringen in onze buurlanden Nederland en Duitsland, waar zonnepanelenparken al veel meer zijn ingeburgerd, tonen aan dat deze projecten heel succesvol kunnen zijn, zeker als ook de buurtbewoners erin kunnen participeren”, zegt hij. “Een mooi voorbeeld vind je hier vlakbij, net over de grens in Reusel-De Mierden. Daar is Solarfields samen met KempenStroom volop bezig met de ontwikkeling van Zonnepark Voorste Heikant.”

Eerst daken bedekken

De meerderheidspartijen N-VA en Iedereen 2370 lopen niet warm voor zo’n zonnepark in Arendonk. “We vinden het zonde om zonnepanelen zomaar op de grond te leggen en daarvoor onze kostbare open ruimte op te offeren”, zegt schepen Luc Bouwen (Iedereen 2370). “Ons lijkt het zinvoller om eerst de daken van onze gebouwen te benutten. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan overheidsgebouwen, maar ook aan landbouwstallen en bedrijfspanden. Een luchtfoto van ons industriepark toont dat er op dat vlak nog veel mogelijkheden zijn.”

Ook oppositiepartij Vooruit-Groen vindt het niet wenselijk dat natuur- en landbouwgronden worden ‘dichtgelegd’ met zonnepanelen. Het voorstel van A+ werd daarom collectief afgewezen.

200 voetbalvelden

Het grootste zonnepanelenpark van de Benelux bevindt zich overigens in Lommel, vlak bij de zinkfabriek van Nyrstar in Balen: het Kristal Solar Park is zo groot als 200 voetbalvelden en bevat meer dan 300.000 zonnepanelen, genoeg om 25.000 gezinnen te voorzien van groene stroom.

Aangeboden door onze partners