Amerikaanse overheid waarschuwt Chinees bedrijf achter Tiktok: de app verkopen of verbod dreigt

© AFP

De Amerikaanse regering heeft het Chinese bedrijf ByteDance laten weten dat als het Tiktok niet verkoopt, de populaire app mogelijk zal worden verboden in de Verenigde Staten. Dat melden verschillende Amerikaanse kranten en het bedrijf bevestigde het nieuws.

Bron: BELGA

De app wordt door sommige beleidsmakers in Westerse landen als een bedreiging gezien wegens de banden met China. De vrees is dat, door het gebruik van de app, te veel informatie over de gebruikers doorstroomt naar de Chinese overheid. Een scenario dat volgens experts erg waarschijnlijk genoemd wordt. ByteDance, het Chinese bedrijf achter het sociaal medium, heeft altijd ontkend dat de Chinese overheid gegevens van Tiktok-gebruikers kan raadplegen. Maar naar aanleiding van het neerhalen van een mysterieuze Chinese ballon boven de VS is het idee om Tiktok te bannen weer gaan leven.

De Amerikaanse regering geeft nu dus ByteDance opnieuw een waarschuwing: als het Tiktok niet van de hand doet, zal de app mogelijk verboden worden in de VS. Het bedrijf is voorlopig niet ingegaan op de vraag vanuit de VS. Het zegt dat het afstoten van Tiktok bovendien niets zou veranderen op het vlak van datastromen. “Een andere eigenaar zou geen nieuwe maatregelen opleveren wat dataflows of toegang betreft”, zegt Tiktok-woordvoerder Maureen Shanahan. ByeDance zegt dat het zelf maatregelen aan het uitrollen is, zoals verificaties door derden. Tiktok telt ruim 100 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten. 

In de zomer van 2020 probeerde toenmalig president Donald Trump Tiktok al te verbieden of te laten overnemen door een Amerikaans bedrijf. Dat mislukte door juridische bezwaren.

“Onterechte aanvallen”

China heeft de Verenigde Staten donderdag opgeroepen te stoppen met de “onterechte aanvallen” tegen Tiktok. Washington “heeft voorlopig geen bewijzen geleverd dat Tiktok de nationale veiligheid van de VS bedreigt”, aldus Wang Wenbin, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners