TotalEnergies gaat in zee met Canadees bedrijf voor uitbating tankstations

© REUTERS

TotalEnergies gaat in zee met een externe partner voor de uitbating van de tankstations in vier Europese landen, waaronder België. In ons land en Luxemburg zal de Franse oliereus via een joint venture met de Canadese retailer Alimentation Couche-Tard werken, waarbij de Canadezen de meerderheid in handen hebben. In Duitsland en Nederland wordt het volledige net verkocht aan de nieuwe partner, klinkt het donderdag in een persbericht.

gjsBron: BELGA

In het straatbeeld verandert er niets. De tankstations blijven de komende jaren, “gedurende minimaal vijf jaar”, onder het merk TotalEnergies opereren. Daarbij wordt de brandstof beleverd vanuit Totals raffinaderijen in Antwerpen en het Duitse Leuna.

De uitbating van de 619 tankstations in België en Luxemburg gaat naar een joint venture, waarin TotalEnergies 40 procent aanhoudt. Het Franse oliebedrijf is er naar eigen zeggen marktleider en door de samenwerking met Couche-Tard, “zal de transformatie van de twee netwerken versnellen door de verkoop van niet-brandstofgerelateerde producten te maximaliseren”.

In Duitsland en Nederland gaat het om respectievelijk 1.198 en 392 vestigingen die volledig verkocht worden. TotalEnergies is er geen marktleider.

Horden

De transactie moet nog een aantal horden nemen, waaronder goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Afronding wordt uiterlijk eind dit jaar verwacht. De deal “is gebaseerd op een ondernemingswaarde van 3,1 miljard euro”.

Het is niet de eerste keer dat het Franse bedrijf tankstations van de hand doet. Sinds 2015 verkocht het zijn tankstations in Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Tankstations

De deal met het Canadese bedrijf heeft betrekking op de tankstations en de activiteiten rond tankkaarten voor bedrijven. Elektrisch laden buiten stations (openbare laadpunten), brandstofgroothandel en de AS24-stations voor vrachtwagens blijven bij TotalEnergies.

Het Franse bedrijf verwijst voor de beslissing nog naar de Europese plannen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en op termijn de verkoop van wagens met verbrandingsmotor stop te zetten. Ook brengt het de eigen doelstellingen om de verkoop van aardolieproducten te verlagen en meer in te zetten op elektrische laadstations en waterstof in herinnering.

Couche-Tard baat in Noord-Amerika onder meer winkels en locaties met een restaurantaanbod, winkel en tankstation uit. Het bedrijf is in Europa met tankstations en/of winkels met tankstation reeds aanwezig in Noorwegen, Zweden, Denemarken, de Baltische staten, Ierland en Polen, leert de bedrijfswebsite.

Aangeboden door onze partners