Drie cipiers opgepakt na grote zoekactie naar verboden wapens en gsm’s in Hasseltse gevangenis: “Ze knepen een oogje dicht”

© tvl

De federale gerechtelijke politie heeft dinsdag drie Limburgse cipiers van de Hasseltse gevangenis bij hen thuis opgepakt. De arrestaties zijn een gevolg van de grote politie-inval een week eerder in de bewuste gevangenis, waarbij wapens, drugs en gsm’s werden gevonden. Het trio wordt ervan verdacht dat ze een oogje dichtknepen voor de verboden spullen. Ze werden na verhoor weer vrijgelaten.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Meer dan 400 politiemensen vielen op dinsdagavond 8 maart binnen in de Hasseltse gevangenis, voor een grote ‘sweeping’ van het gebouw. De zoektocht duurde tot woensdagochtend. Dat kaderde in een gerechtelijk onderzoek naar passieve omkoping door gevangenispersoneel.

“De zoekingen focusten voornamelijk op telecommunicatiemiddelen, en dan meer specifiek mini-gsm’s”, zo zegt het parket Limburg nu. Dat zijn zeer kleine toestellen van amper vier centimeter groot, die makkelijk verstopt kunnen worden. “Er waren voldoende redenen om aan te nemen dat een aantal van deze gsm’s binnen de gevangenis van Hasselt zouden circuleren.”

De mini-gsms’s werden niet gevonden. Er werden wél tal van wapens, drugs, en ook reguliere gsm’s aangetroffen in de cellen.

LEES OOK. “Meer dan 400 politiemensen zoeken naar verboden voorwerpen en drugs in gevangenis van Hasselt”

LEES OOK. “Gedetineerden smokkelen kunststof messen, gsm’s en drugs binnen in Hasseltse gevangenis”

Passieve corruptie

Dinsdagochtend viel de federale gerechtelijke politie binnen op drie adressen in Beringen, Lummen en Zonhoven, bij drie cipiers thuis. “Deze 3 beambten werden gearresteerd en door de politie verhoord”, aldus het parket. De drie worden niet verdacht van de smokkel, maar wel van passieve corruptie. “Dat wil zeggen dat ze zagen dat er verboden producten in de gevangenis circuleerden, maar bewust een oogje dichtknepen.”

Twee van hen werden na verhoor weer vrijgelaten. “De derde werd woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, maar nadien ook vrijgelaten”, aldus het parket. “Maar dat betekent niet dat daarmee de kous af is, en het dossier nu geseponeerd wordt.”

LEES OOK. “Gevangenispersoneel in Hasselt doet stakingsaanzegging na sweeping.”

Aangeboden door onze partners