Kids Mile voortaan gratis voor kinderen die zich inschrijven via school: “Grote loopevenementen laagdrempeliger maken voor de jeugd”

© ATV

Antwerpen -

Jongeren tussen 6 en 12 die sportieve ambities hebben, kunnen zondag 23 april voor het eerst kosteloos deelnemen aan de Kids Mile, de vroegere Kids Run van de Ten Miles. Organisator Golazo wil zo grote loopevenementen aantrekkelijker maken voor jonge sportievelingen. Om die beslissing in de verf te zetten, liep schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) een trainingsrondje met leerlingen van basisschool Klimoever. Schepen voor Sport Peter Wouters (N-VA) gaf het symbolische startschot.

Een rondje van 1,8 km speciaal uitgetekend voor kinderen tussen zes en twaalf jaar. Dat is het concept van de Kids Mile, de wedstrijd die eerder als Kids Run door het leven ging. De naam is niet de enige nieuwigheid: Vanaf dit jaar nemen kinderen die zich via school inschrijven gratis deel. 

“Dat is een zeer bewuste keuze”, vertelt organisator Thomas Huybrechts. “We willen zo veel mogelijk jongeren de kans geven om deel te nemen. Om in dat opzet te slagen, nemen we nu de financiële drempel weg. Verder merken we dat kinderen en ouders vaak hun weg niet vinden naar een evenement als Ten Miles. Met de hulp van de Antwerpse scholen hopen we dat onze doelgroep warmloopt voor de Kids Mile.”

De leerlingen liepen een rondje met schepen Beels. Schepen Wouters gaf het symbolische startschot.© Laurens Van Aert

Schepen voor Sport Peter Wouters (N-VA) is zeer tevreden met die beslissing. “Jong geleerd is oud gedaan. Het is belangrijk dat we jonge mensen motiveren om deel te nemen aan sportevenementen. Nu kinderen zich via school gratis kunnen inschrijven, zetten we een grote stap in de juiste richting.”

Trainingsrondje

Om dat te vieren, zakte de schepen af naar Linkeroever. Rond het Galgenweel liepen de leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool Klimoever een trainingsrondje in de laatste rechte lijn naar de grote dag. Schepen voor Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) trok haar loopschoenen aan en vergezelde de jongeren onderweg.

Na een tochtje rond het water liep de jonge Gust als eerste over de symbolische eindstreep. “Voilà, ik heb alweer mijn grenzen verlegd. In april probeer ik hetzelfde te doen. Ik loop niet mee met de Kids Mile, maar wel met de Short Run, die nog iets langer is.”

Gust en Robin kijken uit naar de Ten Miles.© Laurens Van Aert

Zijn klasgenootje Robin zette eveneens een scherpe tijd neer. “Een goede manier om mijn hoofd even leeg te maken. Ik zie het als een goede training voor de Kids Mile. Ik wil topfit aan de start verschijnen.”

Zowel Robin als Gust strooiden met complimenten over de loopprestatie van Jinnih Beels. Ook de schepen zelf was positief: “Een super leuke training. De jongeren lopen echt heel goed”, oordeelde de schepen, die net als haar collega Peter Wouters zeer tevreden is over het weggevallen inschrijvingsgeld. “We staan er te weinig bij stil dat het inschrijvingsgeld toch een smak geld is voor heel wat gezinnen. Het is goed dat deze drempel wegvalt. Sport en bewegen zijn essentieel voor kinderen.”

“De laatste edities zagen we het deelnemersaantal zakken. Dit jaar hopen we op beterschap. We moeten blijven volharden in onze aanpak om zo veel mogelijk jongeren enthousiast te maken. Nu zetten we in ieder geval al een belangrijke stap voorwaarts.” (lava)

Aangeboden door onze partners