Elk net moet volgens minister Vandenbroucke erkende borstkliniek hebben

© Shutterstock

Het is een verplichting dat er in elk net een erkende borstkliniek aanwezig is, dus ook in de provincie Luxemburg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag onderstreept in de Kamer.

Bron: BELGA

Eeder op de dag maakte de minister bekend dat het opstellen van een behandelplan voor borstkanker en eventuele chirurgie binnenkort enkel nog terugbetaald worden als ze binnen een van de 72 erkende borstklinieken plaatsvinden. De beslissing volgt op een studie van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), waaruit blijkt dat borstkankerpatiënten die niet in een erkende borstkliniek worden behandeld fors meer kans hebben om te overlijden in vergelijking met vrouwen die wél een behandeling krijgen in een erkend borstkankercentrum.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer merkten verschillende parlementsleden op dat er een probleem is met de spreiding van de borstklinieken in ons land. Zo is er in Luxemburg helemaal geen erkende borstkliniek. Maar volgens Vandenbroucke is het verpicht dat er in elk net een erkende borstkliniek aanwezig is, en dus ook in de zuidelijke provincie.

LEES OOK. Overlevingskansen bij borstkanker verschillen sterk per ziekenhuis: behandeling in ‘borstcentrum’ wordt niet meer terugbetaald (+)

Ook rees bij een aantal Kamerleden de vraag wat er moet gebeuren met vrouwen die in behandeling zijn in een niet-erkende kliniek, waar de terugbetaling binnenkort wordt geschrapt. Dat geldt voor alle duidelijkheid voor chirurgische ingrepen en het opstellen van een behandelplan. De niet-erkende ziekenhuizen kunnen wel nog instaan voor opvolgbehandelingen zoals chemo- of radiotherapie, maar enkel in overleg met een erkende borstkliniek.

De minister gaf aan dat een behandeling onderbreken of uitstellen geen goed idee is. “Maar indien u zich zorgen maakt, dan kan het nuttig zijn een tweede opinie te vragen wanneer u niet wordt behandeld in een erkend centrum”, aldus Vandenbroucke. “Dat kan verstandig zijn.”

Aangeboden door onze partners