Tijdens zijn eigen gevecht tegen kanker, vond Jasper (29) ook de kracht om lotgenoten te helpen: “Je begrijpt blindelings elkaars pijn”

© DVH

Gent / Waregem -

Zijn dochter was net zes maanden oud toen Jasper Decock (29) de keiharde diagnose kreeg: lymfeklierkanker. Terwijl hij vastberaden vocht tegen de ziekte, vond hij ook de kracht om zijn lotgenoten te steunen. “Je begrijpt blindelings elkaars pijn.”

Simon Dekaezemaker

“Ik raakte op een dag mijn hals aan en voelde een bobbel”, zegt Jasper Decock (29). “Zomaar uit het niets was die daar. Ik was ongerust, maar had geen huisdokter (Jasper was van Geluwe naar Waregem verhuisd, red.). Een onderzoek en een visite bij de specialist later kwam het nieuws: lymfeklierkanker.”

De diagnose kwam keihard binnen. Zowel professioneel als privé liep alles op wieltjes voor de twintiger. Maar eind 2021 kwam Jaspers leven tot stilstand. “Het nieuws was hard, maar ook een vorm van opluchting”, legt hij uit. “Na maanden van onzekerheid wist ik eindelijk waar ik aan toe was.”

Eén blik

Daarop volgde een lange kuur van acht sessies: telkens één week intensieve chemobehandeling en daarna twee weken uitrusten. “De chemo brak mijn bloedcellen en zo mijn immuniteit af. Daarna moest ik die langzaam weer opbouwen. Maandenlang had ik weinig energie om door te gaan.” (lees verder onder de foto)

© DVH

Toch bleef Jasper positief. Hij wou en zou zijn kanker overwinnen. Daarbij kreeg hij kracht van zijn gezin, vrienden én lotgenoten. “Met één blik begrijp je elkaar. Je hebt geen woorden nodig. Je weet namelijk perfect welke pijn de ander ervaart. Die gesprekken inspireerden mij.”

Zo groeide bij Jasper het idee om een vzw op te richten: Kameleoncocktail. Die organiseert gratis evenementen voor kankerpatiënten. Op een laagdrempelige manier komen ze in contact met elkaar.

Fonds Gentse topdokter

En daarbij bleef het niet. Jasper zamelde ook 15.000 euro in voor enkele goede doelen. Donderdag overhandigde hij in het UZ Gent een cheque van 10.000 euro aan het Fonds SuperNils. Dat fonds, onder leiding van professor dr. Tessa Kerre, verzamelt financiële steun om onderzoek te doen naar leukemie bij kinderen en volwassenen.

Daarnaast zal Jasper 2.500 euro geven aan de Stichting tegen Kanker, en nog eens hetzelfde bedrag stort hij door naar Kom op tegen Kanker. Daarvoor loopt hij zondag mee in de ‘100 km-run’ in Deinze. “Zelf loop ik maar tien kilometer”, zegt Jasper lachend. “Hopelijk kan mijn conditie dat nog aan.”

Na een moeilijk jaar gaat het met Jasper ondertussen goed. Eind december kwam het nieuws dat hij kankervrij is. Om de drie maanden moet hij op consultatie. “De dag zelf zal ik stress hebben, dat weet ik nu al. Maar ik ben van één iets overtuigd: ik laat deze ziekte mijn toekomst niet bepalen.”

Aangeboden door onze partners