Nieuw Belgisch legeruniform nog niet onder alle militairen verdeeld, maar wel al te koop op Vinted

Het Belgische leger is een onderzoek gestart naar de verkoop van nieuwe Belgische uniformen en een gasmasker op tweedehandswebsite Vinted. Als de betrokken militairen worden gevonden, dan dreigt een strafvervolging en een tuchtsanctie.

Steven De Bock

In de kazerne van Grobbendonk werden op 7 december de eerste nieuwe uniformen uitgedeeld aan de Belgische militairen. Modern, duurzaam, soepel, licht. Een nieuw camouflagepatroon ook, dat onze militairen in verschillende landschappen aan het zicht moet onttrekken.

Vorig jaar stelde minister Dedonder de nieuwe uniformen voor.© BELGA

De uitrol van de nieuwe kledij en andere uitrusting is nog volop bezig, maar Defensie ontdekte via sociale media dat er nu al van die nieuwe uniformstukken te koop worden aangeboden op internet. Op de tweedehandswebsite Vinted kon je de voorbije dagen een nieuwe uniformbroek kopen voor 100 euro, en een gasmasker voor 150 euro, meldde ondertussen ook La Dernière Heure.

Op Vinted kon ook een nieuw gasmasker vinden.© La Dernière Heure

“De juridische dienst van Defensie werd op de hoogte gebracht en voert een onderzoek”, zegt Defensie in een reactie. “Dit soort verkoop van uniformstukken op internet komt heel af en toe voor. En in dit geval lijkt het op basis van de foto’s, de gegevens bij het zoekertje en de etikettering effectief te gaan om kledij die door het leger ter beschikking wordt gesteld van het personeel.”

Als de verkopers worden gevonden, dan dreigt een flinke straf. Volgens Defensie worden uniformstukken “in bruikleen” gegeven, en is het de bedoeling dat ze na gebruik terugvloeien naar het leger. Als ze doorverkocht worden, dan wijst dat “op verduistering, diefstal of heling”. Bovendien is het volgens de militaire strafwet verboden om militaire uitrustingsstukken te verkopen. Daarnaast dreigt voor betrokken militairen ook een tuchtsanctie, gaande van schorsing tot ontslag.

 Quote Extra

Aangeboden door onze partners