Begrotingen staan er beter voor dan verwacht, maar cijfers blijven diepdonkerrood

© BELGA

De begrotingen van alle Belgische overheden samen gaan dit jaar 27,4 miljard euro in het rood, dat is ruim 6 miljard ‘beter’ dan begroot in oktober. De cijfers komen uit het jongste rapport van het Monitoringcomité. Dat geldt als de officiële start van de federale begrotingscontrole.

De cijfers zijn – toch voor dit jaar – een stuk beter dan verwacht. Bij de begroting die in oktober vorig jaar bij de ­Europese Commissie werd in­gediend, ging men nog uit van 33,6 miljard euro. Dat is dus een verbetering met meer dan 6 miljard euro. Ongeveer de helft van die verbetering komt op het conto van de regio’s. De federale begroting verbetert met 3,2 miljard euro en landt dit jaar op een tekort van 20,5 miljard euro.

Het Monitoringcomité ziet drie belangrijke factoren die de federale verbetering verklaren. Door de fors lagere energieprijzen valt de kost voor het sociaal tarief lager uit dan verwacht. Het uitgebreide sociaal tarief wordt bovendien afgebouwd in de loop van dit jaar. Door de lager dan verwachte inflatie – en de latere ­indexatie van de lonen – zullen de departementen minder moeten uitgeven. Tot slot staat de sociale zekerheid er beter voor dan verwacht.

Maar het tekort van alle Belgische overheden blijft nog altijd hangen op 4,8 procent van het bbp. Dat blijft flink boven de 3 procent dat Europa wenselijk vindt. Bovendien is het Monitoringcomité weinig optimistisch voor de komende ­jaren. Bij ongewijzigd beleid ­bedraagt het tekort volgend jaar ook zo’n 27,5 miljard euro, maar dat loopt op tot 41,6 miljard euro in 2028. Onze schuldgraad stijgt dan naar 117,6 procent van het bbp, ­tegenover 106 procent vandaag. (cv)

Aangeboden door onze partners