Belevingsmuseum 1302 genomineerd voor ‘Oscars van de museumwereld’: “Mooie bekroning”

Het Belevingsmuseum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk kreeg al 29.000 bezoekers over de vloer.© Stad Kortrijk

Kortrijk -

Het nieuwe Belevingsmuseum 1302 is met de installatie 1302: Opstand, slag, keerpunt genomineerd voor de prestigieuze Museums+Heritage Award in de categorie Best Use of Digital- International. De allerbeste voorbeelden in de wereld van de musea, galerieën en culturele en erfgoedbezoekersattracties worden daarmee beloond.

Kris Vanhee

De Museum+Heritage Awards worden ook wel eens de Oscars van de museumwereld genoemd. Het toont volgens de stad Kortrijk aan dat het museum ook op internationale schaal als toonaangevend wordt beschouwd. Het belevingsmuseum is nu acht maanden open en kreeg al 29.000 bezoekers.

“Deze nominatie is een mooie bekroning en toont aan dat we terecht fier mogen zijn op de manier waarop we met moderne technologie onze rijke Vlaamse geschiedenis in beeld brengen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “Dit zal ervoor zorgen dat we nog meer internationale uitstraling genieten met 1302. We gaan pijlsnel richting 30.000 bezoekers en dit aantal zal enkel nog sneller stijgen door deze nominatie.”

De awards staan open voor alle musea, galerieën, archieven en culturele en erfgoedorganisaties, zowel digitaal als persoonlijk. Wereldwijd komen er inzendingen uit alle delen van de culturele sector, van organisaties die objecten, verhalen en ruimtes verbinden met publiek en mensen,...

Trots

Kortrijk stuurde zijn kandidatuur in met het verhaal over de Guldensporenslag 1302: Opstand, slag, keerpunt. “Ondanks de vele inzendingen krijgt onze stad een nominatie in de categorie Best use of Digital-International. Het belevingsmuseum blinkt uit op vlak van beleving en storytelling. Alles vindt plaats in een historisch gebouw waar nog erediensten gehouden worden. Het volledig onthaal wordt gedragen door vrijwilligers. We zijn trots.”

Naast Kortrijk zijn initiatieven genomineerd in India, Nederland (Amsterdam), Ierland en Catalonië. Op woensdag 10 mei vindt de prijsuitreiking plaats in Londen. Dan weet Kortrijk of de nominatie een award oplevert. Het Belevingsmuseum vind je in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk.

Aangeboden door onze partners