Gentse politie waarschuwt voor hoofdtelefoons in het verkeer: “We raden het af”

© Getty Images

GENT -

Mag je fietsen met een hoofdtelefoon op of oortjes in? Ja, dat mag. Maar de Gentse politie raadt het wel af.

Bert Staes

“We merken bij vaststellingen van verkeersongevallen dat het soms als oorzaak genoemd wordt. Onderzoek toont aan dat je een verhoogde kans op een ongeval hebt wanneer je als fietser, voetganger of jogger het verkeer rondom je niet hoort.”

Dat schrijft de Gentse politie deze week op sociale media. Het korps doet een oproep naar fietsers, wandelaars en joggers om een “gulden middenweg” te zoeken. “In het verkeer is het belangrijk dat je al je zintuigen ten volle kan gebruiken. Je kan bijvoorbeeld één oortje insteken, of het volume laag genoeg zetten zodat je het verkeer nog hoort.”

In een tijd waar de trams niet meer zoveel lawaai maken als vroeger en stille elektrische auto’s, steps en fietsen voorbij zoeven, is het extra belangrijk om je omgeving te kunnen horen. “Zelfs zonder hoofdtelefoon hoor je die bijna niet meer rijden.”

Voor de duidelijkheid: er is geen wet of regel die het verbiedt om een hoofdtelefoon of oortjes te dragen. “Ja, wettelijk gezien mag dat. We raden het echter af”, zegt de politie. “In verschillende landen is het gebruik van oortjes en hoofdtelefoons op de fiets al aan banden gelegd. Voorlopig is het in België nog toegestaan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten