Oudere sterft aan overdosis vitamine D, toxicoloog waarschuwt: “Je kan het niet merken aan iemands gedrag, dat is gevaarlijk”
Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) waarschuwt voor de gevaren van een te hoge dosis Vitamine D.
Onlangs is een overlijden gemeld van een oudere die overmatig veel vitamine D had binnengekregen. Dat zegt het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG.
“De persoon had gedurende twee maanden dagelijks een hooggedoseerde vitamine D-capsule ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven”, stelt het FAGG. “De patiënt werd apathisch en is overleden.”
Een bloedonderzoek bevestigde dat de patiënt te veel vitamine D in het lijf had. Behalve de hoge leeftijd zou de overledene geen andere gezondheidsrisico’s hebben gehad.
Gevaarlijk bij hoge inname
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stuurt nu een duidelijke waarschuwing uit. “Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Supplementen met hoge concentraties kunnen makkelijk tot intoxicatie leiden wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.”
Ook het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid (FAVV) waarschuwt dat specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten gevaarlijk kunnen zijn bij een te hoge inname. “Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen”, klinkt het.
Vetoplosbaar
“Het is vrij uitzonderlijk dat vitamine D gelinkt kan worden aan een overlijden”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven), die de casus niet kent. “Maar vitamine D kan inderdaad gevaarlijk zijn. Krijg je er te veel van binnen, dan verstoort die de calciumconcentratie in het bloed. Dat belast het hart en kan leiden tot hartritmestoornissen, die deze persoon fataal zouden kunnen zijn geweest.”
Een extra risico van vitamine D is dat de stof niet ‘psychotroop’ werkt, zegt Tytgat. “Vitamine D werkt niet in op de hersenen, zoals drugs of bepaalde geneesmiddelen. Je zal een overdosis dus niet merken aan iemands gedrag. Wel leidt vitamine D uiteindelijk tot minder eetlust, braken en anorexia.”
Vitamine D is vetoplosbaar, en dat is een risico. “Vitamine C is wateroplosbaar en plas je zo mee uit. Daar heb je niet makkelijk een overdosis van. Anders is het met de vetoplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K. Vitaminesupplementen zijn makkelijk te verkrijgen bij de drogist. Maar het is zeker uitkijken met de dosering. Heb je klachten, ga dan naar de huisarts en vermeld welke middelen je neemt. Met een eenvoudige bloedtest kan die je waarden nakijken.”
Hasseltse artiest Spike speelt hersenberoerte en keelkanker in de vergeethoek op concertpodia
Stamceltransplantatie zou hij mogelijk niet overleven, dus trekt Bas (16) naar VS: “Laatste strohalm om zijn leven te redden”
Bas (16) uit Ham vertrekt naar VS voor levensreddende gentherapie: “We hopen op genezing”
Oekraïens offensief kost meteen een Leopard 2-tank: “Russen waren voorbereid”
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie
Russische experts gaan lijnrecht in tegen versie van Kremlin over vernielde dam: “Hoe kan het een slechte zaak zijn?”
Henri, de held van Annecy, over zijn tussenkomst die nog erger voorkwam: “Het was geen toeval dat ik daar was”
De terreur van de trolley, hét symbool van massatoerisme: eerste Europese stad verbiedt rolkoffers