Gevaarlijke in- en uitrit met dode hoek voor fietsers ten vroegste na zomer dicht: “Moet er dan eerst een zwaar ongeval gebeuren?”
De oude toegangsweg naar het industriepark is extra gevaarlijk omdat auto’s en vrachtwagens er een bocht van 180 graden moeten nemen en daarbij een dubbelrichtingfietspad kruisen. — © EMA
Gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen) wil dat de oude in- en uitrit van industriepark Hoge Mauw in Arendonk onmiddellijk wordt afgesloten. “Vrachtwagens moeten hier over het fietspad rijden en zo een bocht van 180 graden nemen, waardoor het risico op een dodehoekongeval bijzonder groot is”, zegt hij.
De oude in- en uitrit van industriepark Hoge Mauw, beneden aan de brug over de E34, is een oud zeer. Al in 2017 gaf de Vlaamse overheid aan het gemeentebestuur van Arendonk het dwingende advies om deze gevaarlijke toegangsweg af te sluiten, temeer omdat er sindsdien twee veilige alternatieven zijn gecreëerd: een nieuwe in- en uitrit op de Huiskens, uitgerust met verkeerslichten, en een extra uitrit aan de achterkant van het bedrijventerrein die rechtstreeks uitgeeft op de E34 richting Antwerpen.
Gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen). — © RR
Tijdens de voorbije gemeenteraad vroeg oppositiepartij Vooruit-Groen daarom om niet langer te wachten en na zes jaar het advies van de Vlaamse overheid onverwijld uit te voeren. “Op het intern gemeentelijk mobiliteitsoverleg is het afsluiten van de toegangsweg intussen al meermaals besproken”, zegt raadslid Tom Claessen. “Er wordt al zes jaar gepraat, maar niets gedaan. Waar wachten we nog op? Moet er eerst een zwaar ongeval gebeuren?”
Dubbelrichtingfietspad
Wat de situatie extra gevaarlijk maakt, is dat er voor, op en achter de brug over de E34 slechts aan één kant van de weg een fietspad ligt. Hierdoor worden fietsers er vaak te laat of helemaal niet opgemerkt door automobilisten. Over een afstand van 600 meter zijn er zes plaatsen waar het dubbelrichtingfietspad kruist met zijwegen en op- en afritten, wat betekent dat je er zes keer het risico loopt om van je fiets gereden te worden.
Nieuwe gevaren en knelpunten
Schepen van Mobiliteit Luc Bouwen (Iedereen 2370), zelf ook een dagelijkse fietspendelaar, erkent het gevaar. “Door de oude toegangsweg aan de voet van de brug af te sluiten, neem je al zeker één gevaarlijk punt weg”, geeft hij toe. “Maar mogelijk creëer je zo nieuwe gevaren en nieuwe knelpunten, want auto’s en vrachtwagens zullen daardoor elders hun weg moeten zoeken in het bedrijvenpark. En ook daar zijn er heel wat onbeveiligde kruispunten en liggen er niet overal afgescheiden fietspaden. Ook de bedrijven zelf maken zich zorgen. Zij vrezen grote verkeersopstoppingen als het verkeer van en naar het bedrijvenpark niet langer gespreid wordt en iedereen via dezelfde in- en uitgang op de Huiskens moet passeren.”
Ontdubbeling fietspad naar Retie
De meerderheidspartijen N-VA en Iedereen 2370 stelden daarom voor om de sluiting van de verguisde toegangsweg uit te stellen tot na de zomer. Tegen dan zouden de verschillende scenario’s, met alle voor- en nadelen, nog eens grondig onderzocht en geëvalueerd worden. Mogelijk zou de weg daarna alleen nog openblijven voor uitzonderlijke transporten. Ook hoopt de gemeente tegen dan al meer concreet te weten wanneer het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kan starten met de ontdubbeling van het fietspad langs de N118 Arendonk-Retie, wellicht ergens in de loop van volgend jaar. Het nieuwe rijwielpad komt rechts van de weg te liggen als je van Arendonk naar Retie rijdt: vanaf de Hertevelden in Arendonk tot aan de ring in Retie.
Al in 2017 kreeg de gemeente van de Vlaamse overheid de verplichting opgelegd om de oude in- en uitrit van de Hoge Mauw af te sluiten. — © EMA
42 arrestaties bij onderzoek naar doping in fitnessclub, 140.000 euro, Porsche en vuurwapens in beslag genomen bij uitbater (28)
Waarom veel buitenzwembaden dicht blijven met een hittegolf in het vooruitzicht
“Pijnlijk dat hij dit niet besefte over de straffen”: Tiktokfilmpje van Mahdi over Reuzegom zindert na binnen CD&V
Arbeider zwaargewond na explosie tijdens werken aan waterleiding
Belfius verhoogt op 1 juli de rente op de spaarboekjes