Ongenoegen groeit over “onterechte boetes” van scanwagen: “Die auto overtreedt zélf de verkeersregels”

Sinds een maand rijdt de scanwagen door Sint-Niklaas, maar het systeem kent nog enkele kinderziektes.© yjs

Sint-Niklaas -

De scanwagen die sinds begin februari door Sint-Niklaas rijdt en de betalende en blauwe parkeerzones controleert, zou structurele gebreken vertonen. De lokale PVDA-afdeling wil dat de scanwagen verdwijnt en dat alle uitgeschreven boetes in blauwe zones worden kwijtgescholden. “Bewoners ontvangen de ene na de andere onterechte boete.”

Yannick Joos

De polemiek rond de invoering van de scanwagen in Sint-Niklaas duurt voort. Sinds 1 februari rijdt de wagen twee keer per dag door de stad om betalende en blauwe parkeerzones te controleren om parkeerovertredingen vast te stellen. “Nu de wagen een maand door Sint-Niklaas rijdt en de inwoners de eerste retributies in de bus krijgen, komen er nog structurele gebreken en tekortkomingen naar boven”, zegt Chris Wauman, fractieleider van PVDA.

LEES OOK. Niet de parkeerwachter maar de scanwagen controleert hier voortaan of je juist geparkeerd staat: “Twee keer per dag doet hij zijn ronde”

“Heel wat boetes worden onterecht gestuurd en daarnaast krijgen inwoners slechts acht dagen na de verzenddatum de tijd om de boete te betalen. In praktijk dus slechts enkele dagen om de boete te betalen of te betwisten. Daardoor kan OPC, het privébedrijf achter de scanwagen, sneller aanmaningen sturen met extra kosten.” (Lees verder onder de foto)

© yjs

Maar het gaat verder dan alleen foute boetes. “Op de foto’s die toegevoegd worden aan de boetes worden toevallige voorbijgangers herkenbaar afgebeeld, een flagrante schending van de privacywetgeving”, gaat Wauman verder. “Dat eerder deze week beelden opdoken waarop te zien was dat de scanwagen zelf de verkeersregels aan zijn laars lapt, zet kwaad bloed. We vragen dan ook om het systeem met de scanwagen stop te zetten en de boetes in de blauwe zones kwijt te schelden.”

Kinderziektes

Het Sint-Niklase stadsbestuur erkent de kinderziektes van de scanwagen en verzekert dat onterechte boetes geannuleerd kunnen worden. “Al van bij de aankondiging van de scanwagen hebben we verwittigd dat er kinderziektes in het systeem kunnen sluipen”, verduidelijkt schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

LEES OOK. Nieuwe parkeerregels schieten in verkeerde keelgat bij rolstoelgebruikers: “Zo wordt onze vrijheid nog meer beknot”

“Dat kan gaan over een foute afstemming tussen sofware en reglement of gewoon fouten zoals een verkeerd ingegeven nummerplaat. We zijn ervan overtuigd alles rechtgetrokken kan worden en dat we tegen eind maart de meeste van deze zaken oplost hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten