Zet de Augustijn maar al klaar: Dirk Bauters (63) maakt comeback op het Veerleplein. “Ik ga daar niet in mijn onderbroek staan”

Nico Cremers van het Veerleplein, Dirk Bauters en Vanessa Chinitor.© fvv

Gent / Lede -

Het Veerleplein haalt opgelucht adem en bestelt alvast een extra lading Augustijn. Na een jaar afwezigheid komt Dirk Bauters (63) opnieuw optreden tijdens de Gentse Feesten, negen dagen lang.

Sander Luyten

LEES OOK. Na 34 jaar nemen Gentse Feesten afscheid van weinig verfijnde maar populaire komiek: “Natuurlijk ga ik het missen”

Het was dan toch geen vaarwel, maar een tot ziens, toen Dirk Bauters in juni 2022 in De Gentenaar aankondigde dat hij niet naar de Gentse Feesten kwam. Gelukkig, want het Veerleplein ís Dirk Bauters. Ook de sponsor, brouwerij Van Steenberge, zal content zijn want tussen elke meezinger en aangebrande mop, lest de komiek zijn dorst met een Augustijn.

Toen Bauters vorige zomer wegbleef omdat hij tal van andere optredens had aan de kust, kreeg Nico Cremers van het Veerleplein daar zo veel vragen over dat hij bijna een affiche had uitgehangen. “Niet om te zeggen wie wél optrad tijdens de Gentse Feesten, maar met de boodschap dat Dirk er negen dagen niet was.”

Aangeklampt

Ook Dirk Bauters en zijn eega Vanessa Chinitor (47) werden het voorbije jaar gebeld, gemaild en op straat aangeklampt door fans die een comeback eisten. “Nico had me eerst gevraagd of ik één middag wilde terugkomen, maar voor mij is het alles of niets. Dus doen we weer negen dagen”, vertelt Bauters in café Den Turk met een gin-tonic voor zijn neus. (lees verder onder foto)

© fvv

Waar Bauters in het verleden op het podium het gezelschap kreeg van onder anderen Celien Hermans, Yves Seghers en zelfs Paul Severs, doet hij het tijdens de Feesten van 2023 enkel met zijn vrouw aan zijn zijde en twee muzikanten achter zich. “Die Vlaamse artiesten willen wel, maar nu ze allemaal bij een management zitten, is dat niet meer te betalen”, legt de komiek uit.

Hartspier

In de bloedhete zomer van 2019 werd Bauters onwel op het podium. Onderzoek wees op een uitgezette hartspier en uitdrogingsverschijnselen. Hij heeft daar niets aan overgehouden, maar wel zijn lessen uit getrokken. “De shows duren geen vier maar drie uur meer en ik ga minder kostuumwissels doen, maar wel in het zicht van het publiek. Gene schrik, ik ga daar niet in mijn onderbroek staan.”

De moppen van Bauters zijn niet altijd verfijnd, maar het woord onderbroekenhumor hoort hij niet graag. Tenzij het gaat over paraplu’s met een chasse: tegen het ‘strontweer’. “Met ouder worden trek ik me minder aan van bepaalde gevoeligheden, maar met thema’s als de islam en Zwarte Piet ben ik toch voorzichtig. Vroeger maakte je een mop en het was voorbij. Nu staat het na twee minuten op Youtube. Ik heb eens een sacoche tegen mijn kop gekregen omdat een vrouw dacht dat ik lachte met iemand met een beperking. Ik zei alleen maar goeiendag tegen die jongen.”

Luc De Vos

Terwijl hij van een Tripel Karmeliet geniet, denkt Bauters terug aan de tijd van toen: “Luc De Vos kwam altijd minstens één keer naar mijn show kijken. Jo De Meyere kwam vroeger soms spontaan het podium opgekropen. Het zal je misschien verbazen, maar een van mijn grootste fans is voetbaltrainer Francky Dury. Die is zelfs eens mee geweest op een van mijn georganiseerde cruises en heeft beloofd om dit jaar met een hele bende naar de Gentse Feesten te komen.”

Hoeveel keer Dirk Bauters nog terugkomt naar het Veerleplein, wil hij niet zeggen. Maar zeker tot zijn 65ste. Vanaf dan krijgt hij van de staat een pensioen omdat hij ooit leerkracht muzikale opvoeding was. “Maar ik zal daarna niet stilvallen”, verzekert hij. “Ik blijf optreden en wil nog graag een biografie schrijven, met daarin alle stoten die ik heb meegemaakt.”

Gentse Feesten van vrijdag 14 tot en met zondag 23 juli. gentsefeesten.stad.gent

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt