Erdogan zet licht op groen voor NAVO-toetreding Finland

De Turkse president Erdogan zette het licht op groen na een ontmoeting met de Finse president Sauli Niinistö.© EPA-EFE

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.

gliBron: BELGA

“We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten”, verklaarde Erdogan, na een ontmoeting in Ankara met de Finse president Sauli Niinistö. Turkije heeft een “positieve aanpak” voor de toetreding van Finland, omdat dat land “oprechte en concrete” maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme, aldus Erdogan.

Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.

Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Scandinavische landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische “terroristen” die in Zweden verblijven.

Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. Volgens Niinistö zou een Fins lidmaatschap niet volledig zijn zonder Zweden.

Stoltenberg tevreden

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg© EPA-EFE

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, verwelkomt de Turkse beslissing om de ratificatie op te starten van de toetreding van Finland tot de NAVO.

“Dit zal de veiligheid van Finland versterken, de veiligheid van Zweden en de veiligheid van de NAVO”, zegt Stoltenberg in een reactie, gepubliceerd op de website van de NAVO. Stoltenberg benadrukt te hopen dat het Turkse parlement zo snel als mogelijk stemt over de ratificatie van de toetredingsprotocollen.

Voor de NAVO-topman is het meest belangrijke dat Finland en Zweden, die samen het lidmaatschap hebben gevraagd, “snel volledige leden van de NAVO worden” en “niet of ze op exact hetzelfde moment toetreden”.

Aangeboden door onze partners