‘Au secours’ is voortaan niet meer nodig: eindelijk concrete oplossing voor taalproblemen bij dringende medische hulp
Provinciegouverneur Jan Spooren is tevreden met de oplossing. — © blg/mdt
De provincie Vlaams-Brabant heeft een concrete oplossing voor de taalproblematiek bij dringende geneeskundige hulpverlening gevonden. Enkele maatregelen moeten ervoor zorgen dat inwoners van onze provincie die dicht tegen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waalse Gewest wonen, ook naar de Nederlandstalige ziekenhuizen gebracht kunnen worden.
Zo krijgen de lokale besturen in de Druivenstreek en in de regio ten westen van Brussel regelmatig klachten van burgers die, wanneer ze dringende medische hulp nodig hebben, niet in het Nederlands verder worden geholpen. Ziekenwagens vervoeren de patiënten immers naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, en voor de betreffende regio’s gaat het vaak om Brusselse of Waalse ziekenhuizen. Maar daar spreken ze niet altijd Nederlands.
“De problematiek bestaat al heel lang in verschillende delen van onze provincie”, stelt gouverneur Jan Spooren. “Als voormalig burgemeester van Tervuren werd ik met heel veel klachten en schrijnende situaties geconfronteerd over deze kwestie. Op het moment dat iemand een acuut medisch probleem heeft en in een kwetsbare positie zit, moet die aan de dokters kunnen uitleggen wat er scheelt. In een andere taal is dat zeer lastig.”
Amper 12 procent
Daarom is lang naar een oplossing gezocht, maar nu werd die ook gevonden. “We namen enkele maatregelen”, gaat Spooren verder. “De patiënt mag zo naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht worden waar hij of zij in het Nederlands geholpen kan worden. Al hangen daar wel enkele voorwaarden aan. De patiënt, of indien nodig zijn of haar omgeving, moet zelf vragen om naar een Nederlandstalig ziekenhuis overgebracht te worden. Daarnaast mag het tijdsverschil in verplaatsing niet meer dan twaalf minuten bedragen. De medische situatie van de patiënt moet het ook toelaten om wat langer onderweg te zijn.”
“Dit is écht een doorbraak”, aldus de provinciegouverneur. “We lieten ook al simulaties uitvoeren door de 112-centrale. Daaruit blijkt dat met de toepassing van de 12-minutenregel in alle delen van Vlaams-Brabant, en met name de Druivenstreek en het westen van Brussel, bijna alle problemen zullen opgelost zijn. Zo zal elke Nederlandstalige patiënt op eigen vraag kunnen overgebracht worden naar een Nederlandstalig ziekenhuis.” Dat blijkt ook nodig, want bij benadering werden tot nu toe slechts 12 procent van mensen in Hoeilaart en Overijse naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht. Voor inwoners van Sint-Genesius-Rode is dat een schamele 13 procent.
Geen opnamestop meer
Al blijft het niet enkel bij het 12-minutenplan. De noodcentrale beschikt over een nieuwe positieve lijst met ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Brussel, waar zorgverlening in het Nederlands gegarandeerd is. Voorts besliste de Federale Gezondheidsinspecteur van Vlaams-Brabant in samenspraak met de ziekenhuizen dat geen enkel ziekenhuis in onze provincie nog patiënten kan weigeren wegens drukte of een opnamestop, tenzij in geval van een noodplan én in overleg met de gezondheidsinspectie. “Samen met de lokale besturen zal ik nu alles in het werk stellen om de bevolking hierover te informeren en sensibiliseren”, besluit Spooren.
Uitbater (28) van fitnessclub in Vlaamse Ardennen aangehouden na grootschalig onderzoek en meer dan 40 huiszoekingen
Waarom veel buitenzwembaden dicht blijven met een hittegolf in het vooruitzicht
“Pijnlijk dat hij dit niet besefte over de straffen”: Tiktokfilmpje van Mahdi over Reuzegom zindert na binnen CD&V
Arbeider zwaargewond na explosie tijdens werken aan waterleiding
Belfius verhoogt op 1 juli de rente op de spaarboekjes