Bart (56) is Sinterklaas, kerstman én paashaas: “Eén rol is veruit de moeilijkste”

Achter de drie rollen schuilt dezelfde Beerveldenaar.© Geert Herman

Beervelde/Lochristi -

Voor Bart Goethals (56) breken drukke tijden aan. Over enkele weken kruipt hij in de vacht van de paashaas en huppelt hij rond in het Park van Beervelde. Wat weinig mensen weten: paashaas Bart is ook de vaste kerstman en de Sint in het park. “De kindjes zijn steevast stomverbaasd.”

Max Dedulle

Zijn pak is gestreken, de chocolade en het mooie weer zijn besteld. Bart telt de dagen af naar het paasweekend, wanneer hij als de beroemde haas zijn opwachting maakt in het park van graaf Renaud De Kerchove. “Het is fantastisch om de kindjes te zien aanlopen”, zegt de Beerveldenaar. “Ze zijn steevast stomverbaasd wanneer ze plots de paashaas kunnen ontmoeten. Ik maak ook altijd een klein decor waar we op de foto kunnen, met stro en wat versierde eitjes.”

De paashaas hoopt wel op een minder warm paasweekend dan vorig jaar. “Toen was het echt bakken en puffen. In mijn gezicht viel het nog mee, want de mond van de haas laat nog wat wind door. Maar in de rest van het pak werd het gloeiend heet. Ik moest regelmatig eens pauzeren om iets te drinken en op adem te komen. Het plan was eerst om eitjes te verstoppen in het park, maar ze zouden meteen gesmolten zijn.” (lees verder onder de foto)

De paashaas deelt opnieuw chocolade uit in Beervelde.© Geert Herman

Aangrijpend

Van die hitte heeft Bart in december alvast geen last. Met evenveel gemak kruipt hij in de huid van Sinterklaas en de kerstman. “Met die laatste rol is het allemaal begonnen, enkele jaren geleden. Het was de lange coronaperiode, waarin er niet veel te beleven was. Ik vroeg me af of ik niets kon doen voor de kindjes van Lochristi, veilig in de buitenlucht. Toen ik het voorstelde aan graaf Renaud, zag hij het meteen zitten. Ik mocht een huisje op het domein inrichten als ‘het huis van de kerstman’ en alle kinderen waren welkom.” (lees verder onder de foto)

De Kerstman op zijn arrenslee.© Geert Herman

Bart had de smaak te pakken. Toen vorige lente de eerste Oekraïense vluchtelingen arriveerden in onze regio, kwam het idee om ook voor hen iets te organiseren. “Op het domein vond een ontmoetingsdag plaats voor Oekraïense gezinnen”, zegt Bart. “Met pannenkoeken, kindergrime, enzovoort. Daar maakte ik voor het eerst mijn opwachting als paashaas. Een onvergetelijke en zelfs aangrijpende dag: die families waren zo dankbaar. Een week later stond ik er opnieuw, deze keer voor alle kinderen uit de buurt.”

Afgelopen najaar speelde Bart voor het eerst de goedheilig man. “Toen reed ik zelfs in een koets door Lochristi. Sinterklaas spelen is wel een stuk moeilijker. Dan moet ik goed op mijn woorden letten en zet ik een diepere stem op. De kindjes zijn ook merkbaar iets nerveuzer wanneer ze bij de Sint komen. Misschien zijn ze niet helemaal zeker of ze wel braaf zijn geweest dit jaar. (lacht) Maar een voorkeur heb ik niet: ik doe het allemaal even graag.”

Je vindt de paashaas in het weekend van 8 en 9 april in het Park van Beervelde (Beervelde-Dorp 75). Hij huppelt er rond van 13.30 tot 16.30 uur en heeft voor ieder kind een klein cadeautje bij. De toegang is gratis.

Als Sinterklaas reed Bart zelfs rond op een koets.© Geert Herman

Aangeboden door onze partners