Anderstalige nieuwkomers werken mee aan nieuwe expo DNAalst: “De herkenbaarheid is voor hen van onschatbare waarde”
Fayza Abdo (57) uit Syrië. De oorlogskamer in het museum raakte bij haar een gevoelige snaar. — © Stad Aalst
De expo DNAalst in het stedelijk museum is niet nieuw: sinds 2017 wordt daar het verhaal van Aalst, van vroeger en nu, verteld. Op vrijdag 17 maart opende de bijkomende tentoonstelling DNAalst, anders bekeken, waarbij ook nieuwkomers de geschiedenis doorplozen en hun eigen roots naast die van hun thuisstad leggen. Onder meer Fayza Abdo (57), die zes jaar geleden Syrië ontvluchtte omwille van de oorlog en vier jaar in de carnavalsstad woont, werkte eraan mee.
De tentoonstelling is de apotheose van een begeleidingstraject dat Ligo, het centrum voor basiseducatie dat onder meer taalachterstand helpt wegwerken, samen met Erfgoedcel Denderland en stedelijk museum ’t Gasthuys uit de grond stampte met als doel om erfgoed toegankelijker te maken. Een vijftiental cursisten van Ligo ging wekelijks op woensdagnamiddag aan de slag met het erfgoed van Aalst en met hun eigen geschiedenis en herinneringen. Ook Fayza Abdo (57) deed graag mee. “Ik ben vertrokken uit Syrië vanwege de oorlog”, vertelt Fayza. “Ik heb twee jaar in Brussel gewoond en vier jaar in Aalst, een mooie, moderne stad waar alles aanwezig is.”
De museumkamer over oorlog raakte een gevoelige snaar bij enkele cursisten, waaronder Fayza: het portret van de jonge soldaat, de muntstukken,… Die laatste werden gevonden tijdens opgravingen. “Mensen in oorlog die hun bijzondere en waardevolle objecten begraven in de hoop er later voor terug te komen”, licht Stefanie Bauwens van Ligo toe. Fayza bracht een biljet mee uit Syrië. “De Syrische pond, of hoe wij het noemen, de lira. Vroeger konden we daarmee boodschappen doen voor een week, nu kan je er nog geen snoepje mee kopen.”
“Dankzij het delen van zulke verhalen, het uitwisselen van ervaringen en gewoontes, sloten de deelnemers elkaar in het hart en ook zeker het stukje herkenbaarheid is van onschatbare waarde”, zegt nog Bauwens.
Nieuwe blik
“Erfgoed is niet enkel iets waarnaar nostalgisch kan gekeken worden”, zegt erfgoedschepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Het is het fundament van onze samenleving. Daarom is het ook belangrijk nieuwkomers met ons erfgoed te laten kennismaken. Op die manier kunnen ze onze maatschappij beter begrijpen en zich dus sneller integreren.”
“Zowel anderstalige nieuwkomers als geboren en getogen Aalstenaars weven nieuwe draden doorheen het verhaal van Aalst”, aldus Michaël Van Houtte van Erfgoedcel Denderland. “Met video’s, foto’s, teksten en objecten gaat het erfgoed van de stad in dialoog met het erfgoed van haar inwoners. Zo ontstond een nieuwe blik op de bestaande expo.”
Het resultaat wordt op 17 maart tijdens een avondopening van het museum getoond in de tijdelijke expo DNAalst, anders bekeken. Na de opening is de expo te bezoeken tot en met 16 april.
© Stad Aalst
© Stad Aalst
LIVE TITELFEEST. Alderweireld en co ontvangen op Districthuis in Deurne, Antwerp-vlag prijkt al op kathedraal
Zo ziet the day after van de kersverse landskampioen eruit: eerst de boot op, vervolgens met een open bus door de rood-witte mensenzee richting Grote Markt
“Wie weet kom ik terug”: Toby Alderweireld zet deur voor Rode Duivels weer op een kier, wat doet Tedesco?
“Het is ongelooflijk dat Club de titelstrijd nu toch nog mee besliste”
Zo hevig was het feest: kampioensbeker van Antwerp sneuvelt al na... een kwartier