Na Stijn Streuvels maakt Anzegem straks ook ultraloper Karel Sabbe (34) ereburger: “Hij leverde uitzonderlijke prestaties die internationaal weerklank vinden”

Karel Sabbe bij zijn record op de Pacific Crest Trail in 2016.© IF

Anzegem -

De meerderheidspartij Inzet heeft vrijdag een voorstel ingediend om ultraloper Karel Sabbe (34) ereburger te maken van de gemeente Anzegem. “Zijn prestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij naast onze enige ereburger Stijn Streuvels past”, zegt Jeremie Vaneeckhout.

Peter Malaise

De partij Inzet, die ook in de meerheid zit, heeft Karel Sabbe vrijdag voorgedragen als ereburger van Anzegem. De ultraloper woont al enkele jaren in de gemeente. Hij haalde donderdag nét binnen de tijd als eerste Belg de finish van de loodzware Barkley Marathons in de Verenigde Staten.

LEES OOK. Hij doet het! Ultraloper Karel Sabbe haalt nét binnen de tijd als eerste Belg de finish van loodzware Barkley Marathons

“Zijn palmares is zo indrukwekkend en zijn prestaties zijn zo fenomenaal dat we hem willen voordragen”, zegt Jeremie Vaneeckhout, die ook nationaal voorzitter van Groen is. “In ons reglement staat dat je uitzonderlijke prestaties moet doen die internationaal weerklank vinden om ereburger te worden. En hij voldoet zeker aan die voorwaarden. Tot op vandaag hebben we maar één ereburger, Stijn Streuvels. We kunnen ook maar een persoon per legislatuur voordragen. Karel zet Anzegem op de wereldkaart, zodat dit ereburgerschap zeker op zijn plaats is.”

Burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén) laat nu weten dat Karel Sabbe al in april ereburger wordt. “We brengen het op de gemeenteraad van april” zegt hij. “Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar een iemand tegen zou zijn. Dit is een straffe prestatie, maar vergeet niet dat hij eerder al uitzonderlijke prestaties leverde. We hebben hem namens de gemeente al gefeliciteerd, en gaan hem zeker op het gemeentehuis ontvangen.”

(Lees verder onder de foto)

Karel Sabbe tijdens de loodzware Barkley Marathons.© IF

Karel Sabbe leverde eerder al uitzonderlijke prestaties als ultraloper. In 2016 haalde hij het snelheidsrecord op de Pacific Crest Trail. In 2018 werd hij recordhouder op de Appalachian Trail. In 2021 liep hij in een nieuw record over de Alpen.

LEES OOK. Zo beleefde de familie van Karel Sabbe zijn finish in Barkley Marathons: “Ik verging van de stress en dacht dat het onmogelijk was”

Vrijdag bracht hij de Barkley Marathons tot een goed einde, waarschijnlijk de zwaarste wedstrijd ter wereld. Dit weekend vliegt hij terug naar huis. Maandag gaat hij normaal gezien gewoon weer aan de slag als tandarts in Ronse.

LEES OOK. Ultraloper Sebastiaan en Tom Waes over de waanzinnige prestatie van Karel Sabbe: “Hij gaat twee keer de Mount Everest op, hé”

 

Aangeboden door onze partners