Ambitieus plan moet van Brussel een ‘Smart City’ maken
Themabeeld — © Shutterstock
De stad Brussel heeft vrijdag haar strategie om zich om te bouwen tot ‘Smart City’ officieel voorgesteld. De bedoeling is om met behulp van nieuwe technologieën de dienstverlening efficiënter te maken, maar ook de levenskwaliteit voor de Brusselaars en Brusselse bedrijven te verbeteren en de milieu-impact te verminderen.
Het gaat om een ambitieus plan: er werden 48 projecten rond zeven beleidsdomeinen vastgelegd. Bij de plannen zijn niet alleen de gemeentelijke diensten betrokken, maar ook bedrijven, onderzoeksinstellingen en het maatschappelijk middenveld. Via een projectoproep konden zij tot 30.000 euro subsidie binnenrijven.
Vrijdag werd de aftrap gegeven in Laken, waar verschillende projecten zijn voorgesteld.
Zo ontwikkelt de Brusselse administratie een cartografisch instrument dat kan dienen als hulpmiddel om van Brussel een “stad op 10 minuten” te maken, waarbij alle basisvoorzieningen zich op maximaal tien minuten te voet of per fiets bevinden. Dankzij de digitale kaart kunnen beleidsmakers de impact van projecten inschatten, en gebreken in de afstemming van vraag en aanbod opsporen.
Energiepositieve wijk
De Brusselse Noordwijk wil men dan weer omvormen tot een “energiepositieve wijk”. Dat is een wijk waar er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, onder meer via grootschalige renovatie, de installatie van hernieuwbare energie en van technologische energiebeheerssytemen.
In het kader van het project digitale school wil men laptops verstrekken aan alle leerlingen van het 4de tot het 6de secundair, naast opleidingen voor ouders rond Smartschool en codeeropleidingen voor leerlingen.
Inzake mobiliteit loopt er een project dat door het verzamelen van data via sensoren en scanauto’s het aanbod aan parkeer- en leveringsplaatsen moet verbeteren.
De nieuwe Kim stond de oude in de weg: waarom de mislukte comeback van Kim Clijsters voor zoveel vrouwen zo herkenbaar is
Fietser op speedpedelec maait Noa (12) van de baan, kijkt achterom en rijdt gewoon door: “Waarom is hij niet gestopt?”
Steeds meer kinderen blijven bedplassers en dat heeft een duidelijke reden: “En dat is níét de opvoeding”
Mathieu van der Poel investeert in langere trainingsperiodes: “Ik ben nog gretiger om weer te koersen, maar er is ook een risico”
Het idee werd op hoofdschudden onthaald, maar Mario-film verraste vriend en vijand: “Echt een film die generaties verbindt”
“Dus dit is net gebeurd...”: Alyssa (26) test loopband uit in fitness, maar struikelt over losse veter en raakt sportbroek kwijt
Kajakkers beleven unieke momenten wanneer ze vergezeld worden door drie walvissen: “Zou grootste paniekaanval ooit krijgen”
Conner Rousseau waarschuwt voor vals profiel dat videobelt met deepfake