“800.000 Noord-Koreanen geven zich op om tegen de VS te gaan vechten”

© via REUTERS

Op één dag tijd hebben 800.000 Noord-Koreaanse burgers zich vrijdag vrijwillig aangeboden om te vechten tegen de Verenigde Staten. Althans, dat beweert de Noord-Koreaanse staatskrant Rong Sinmun zaterdag. Het zou gaan om studenten en arbeiders van over het hele land.

Gilles LiesenborghsBron: Reuters

De indrukwekkende claim komt er nadat Noord-Korea eerder deze week ook al een nieuw type van ballistische raketten presenteerde. De Hwasong-17 werd donderdag bij wijze van voorstelling gelanceerd in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan. Daarmee reageerde Noord-Korea op een bezoek van de Zuid-Koreaanse president aan Japan, waar een bespreking gepland stond over de omgang met Noord-Korea.

Dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn spierballen wil laten zien, heeft ook te maken met de grootschalige militaire oefeningen die momenteel in Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden gehouden. Sinds maandag zijn troepen van beide landen bezig met een 11 dagen durend oefenprogramma om het hoofd te bieden aan de dreigingen van het noorden.

De nieuwe intercontinentale Noord-Koreaanse raket werd reeds veroordeeld door Washington, Tokio en Seoul. Ze wijzen op het feit dat zulke ballistische raketten verboden zijn volgens de regels van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Aangeboden door onze partners