‘Jurassic Park’-acteur Sam Neill behandeld voor bloedkanker

Sam Neill© AFP

Sam Neill, de Nieuw-Zeelandse acteur bekend van onder meer ‘Jurassic Park’, heeft bloedkanker. Dat heeft hij zelf verteld tijdens de voorstelling van zijn autobiografie. De 75-jarige Neill wordt al een jaar behandeld en de ziekte zou intussen in remissie zijn.

Gilles Liesenborghs

In maart vorig jaar kreeg Neill de diagnose te horen: non-Hodgkin lymfoom, stadium 3. “Ik ga eraan, ik ga dood”, was de acteur zijn eerste reactie, zo vertelt hij aan BBC. Omdat hij niet meer kon werken, begon hij te schrijven als afleiding. Het resulteerde in een autobiografie getiteld ‘Did I Ever Tell you This?’.

Tijdens de promocampagne van de zesde ‘Jurassic Park’-film ontdekte Neill dat hij bobbels had in zijn nek. Daarop werd hem het zware nieuws meegedeeld dat hij kanker had. Sindsdien onderging hij chemotherapie waardoor hij zijn haar verloor. “Donkere dagen”, noemt de acteur het. “Ik ben ondertussen een kale, wijze, oude man, maar het liefst van al wil ik gewoon mijn baard terug. Ik hou niet van hoe mijn gezicht er nu uitziet”, vertelt hij aan de BBC.

De ziekte is ondertussen in remissie en Neill hoeft geen chemotherapie meer te doen, maar blijft wel medicatie nemen. De acteur is positief, maar denkt toch nog steeds na over een eventuele slechte afloop. “Ik ben niet bang om dood te gaan, maar ik wil gewoon niet stoppen met leven. Ik geniet er te veel van.”

“Ik kijk naar mijn ziekte als een avontuur. Een somber avontuur, maar toch een avontuur. Goede dagen zijn fantastisch en als ik goed nieuw krijg is, word ik daar euforisch van”, aldus Neill. In zijn boek gaat hij dieper in op dat “avontuur”, maar het gaat niet alleen over zijn ziekte, benadrukt de acteur. “Ik ben zelf geen fan van boeken over kanker.” De focus ligt op zijn “leuke” en “ongewone” leven en carrière.

De autobiografie is vanaf volgende week te koop.

Aangeboden door onze partners