Belangrijk moment voor Gent-Sint-Pieters op komst: de bouw van het nieuwe dak kan starten

Het nieuwe dak zal veel glas hebben en goed te zien zijn van buiten aan het station.© Project Gent-Sint-Pieters

GENT -

Op de werf van het Sint-Pietersstation maakt men zich op voor een belangrijk moment: het eerste stuk van het nieuwe glazen dak.

Bert Staes

De vernieuwing van het Gentse station sleept al aan sinds 2010. Maar na twee jaar stilstand tussen 2019 en 2021 gaat het nu wel opnieuw vooruit. Op de werf maakt de aannemer zich momenteel op om aan het nieuwe dak te beginnen bouwen.

Sporen 8 tot en met 12 van Gent-Sint-Pieters werden al vernieuwd, tussen 2010 en 2019. Maar toen men moest beginnen aan sporen 6 en 7, waren de plannen te duur geworden en viel de werf stil. De plannen werden afgeslankt, waarna in 2022 na twee jaar stilstand kon worden voortgebouwd.

Aan spoor 6 en 7 is ondertussen een volledig nieuw spoorviaduct gebouwd. De volgende stap is het optrekken van de stalen structuur voor het dak. “Op dit moment staat er een nieuw spoorviaduct en kan aan de nieuwe dakstructuur worden begonnen”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) in een nieuwsbrief over de stationswerf.

Het dak zal een stuk van 170 meter van de perrons overkappen.© Project Gent-Sint-Pieters

Het nieuwe dak zal er dan ook anders uitzien dan het dak dat al werd gebouwd boven de sporen 8 tot en met 12. Het wordt een stalen frame met daarop langs de zijden grote glazen panelen en op het dak aluminium golfplaten en zonnepanelen.

“Op elk perron komen verlichte portieken. Het geheel geeft daardoor een indruk van licht en ruimtelijkheid”, staat te lezen op een projectwebsite. Het twaalf meter hoge dak zal helemaal doorgetrokken worden van spoor 7 tot aan spoor 1.

Links zie je hoe het nieuwe dak eruit zal zien, rechts het dak dat eerder al gebouwd werd.© Project Gent-Sint-Pieters

Tegen het einde van het jaar zou je opnieuw op spoor 6 en 7 de trein moeten kunnen nemen. Daarna worden de laatste vijf sporen aangepakt. De officiële einddatum van de enorme werf blijft voorlopig 31 december 2027. Als dat gehaald wordt, zal er zeventien jaar gewerkt zijn aan het station.

LEES OOK. Waarom Gent-Sint-Pieters nog altijd een werf is: “Een realistische planning was geen prioriteit”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt