Natasja (43) neemt bekende lingeriewinkel van haar moeder over: “Nooit, dacht ik vroeger”

© David Van Hecke

GENT -

Na veertig jaar was het tijd voor een generatiewissel bij Potiau. De bekende lingeriewinkel in de Langemunt wordt sinds kort niet langer gerund door Lucrèce Potiau (65), maar door dochter Natasja Meeus (43). “Op mijn twintigste zweerde ik dat de winkel nooit over zou nemen. Maar het werd mijn passie.”

Bert Staes

Natasja Meeus was voorbestemd om op een dag Potiau over te nemen. Ze werd geboren in Gent en groeide op boven de bekende lingeriewinkel in de Langemunt. Het was haar moeder, Lucrèce, die de winkel opstartte in Gent.

In 1910 al stapten de betovergrootouders van de Potiaus wekelijks met de stootkar vanuit hun korsettenwinkel in Sint-Niklaas naar de markt van Antwerpen. Lucrèce zette in 1980 de stap naar een vaste winkel in Gent. En vijf generaties later is de zaak nog steeds een begrip.

Dit voorjaar is de nieuwste generatiewissel doorgevoerd: Natasja Meeus staat nu aan het roer. Maar evident was dat niet. “Op mijn twintigste dacht geen haar op m’n hoofd eraan om de winkel over te nemen. Nooit! Maar door omstandigheden ben ik hier toch gestart. Ik ben er mijn hart verloren.”

© David Van Hecke

Natasja had Gent nochtans al verlaten, naar Marke. “De liefde gevolgd naar West-Vlaanderen”, zegt ze lachend. Ze woont er nog steeds, maar de Langemunt is nu meer dan ooit haar tweede thuis. “Dat heb ik grotendeels aan de klanten te danken. Het geeft zo’n voldoening om iemand die we hebben kunnen helpen, hier buiten te zien stappen met een lach. Dan is mijn dag goed.”

Circulatieplan

Van het internet hebben ze bij Potiau zo geen last, zegt Natasja. “Het circulatieplan destijds was lastiger. Dat hebben we wel gevoeld. En dan natuurlijk de coronacrisis nog. Maar ik heb het gevoel dat het nu terug begint te komen zoals vroeger.”

Potiau is dan ook een begrip voor vrouwen die hun gerief niet vinden bij de klassieke maten. “Wij zien vaak vrouwen met een smalle rug en een grote buste, of vrouwen die een borstoperatie hebben laten doen. Een vergroting, een verkleining, na een zwangerschap … Wij helpen vrouwen van alle leeftijden met de nodige aanpassingen.”

Natasja wil vooral voortzetten wat haar moeder opgebouwd heeft: een winkel met persoonlijke service en een eigen retouche-atelier. “We zoeken nog iemand. Er is een vacature.”

En mama Potiau? “Die blijft nog een tijdje om af te bouwen”, zegt Natasja. “Zij heeft voorlopig als enige de kwalificaties om borstprotheses te doen. En haar kindje loslaten, tja … Dat zal nog eventjes duren.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt