Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) — © BART DEWAELE
De Belgische werkgelegenheidsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen tot 72,3 procent. Dat berekende Statbel. Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) is de doelstelling van de regering om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030 “binnen handbereik”.
Volgens de minister waren nooit eerder zoveel mensen aan het werk in ons land. In twee jaar tijd is de werkgelegenheidsgraad gestegen van 69,9 procent tot 72,3 procent. In vergelijking met het derde kwartaal van 2022 gaat het om een stijging met 0,2 procentpunt. Op jaarbasis bedraagt de toename 0,7 procentpunt.
Als de stijging zich aan hetzelfde tempo verderzet, bereikt België tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80 procent, maakt Dermagne zich sterk. Hij benadrukt dat het resultaat “uitzonderlijk sterk” is gezien de coronapandemie, de overstromingen in juli 2021, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
Bovendien moeten de arbeidsmarktmaatregelen van de federale regering “nog op volle kruissnelheid komen”, zegt Dermagne. Het gaat onder meer om een aantal maatregelen om de combinatie van werk en privéleven te verbeteren, zoals de vierdagenwerkweek.
Sneller dan buurlanden
De Belgische werkgelegenheidsgraad groeide in het vierde kwartaal van 2022 sneller dan die van buurlanden Duitsland en Frankrijk, maar ligt wel nog steeds onder het Europees gemiddelde. Dat bleef in de tweede helft van 2022 stabiel op net geen 75 procent.
Bovendien hebben in de EU enkel Griekenland (66,2 procent), Spanje (69,5 procent), Kroatië (70,5 procent), Italië (65,5 procent) en Roemenië (68,5 procent) een lagere werkzaamheidsgraad dan België, blijkt uit cijfers van Eurostat. In Duitsland en Nederland is de werkzaamheidsgraad meer dan 80 procent, in Frankrijk bedraagt ze 74,2 procent.
Volgens N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover betekenen de cijfers dan ook niet dat de werkzaamheidsgraad van 80 procent binnen handbereik is. “Vandaag zijn er 1,4 miljoen uitkeringsgerechtigden op beroepsactieve leeftijd van wie 300.000 werklozen. Om niet te stagneren op een percentage van 74-75 procent zijn er dus wel degelijk structurele hervormingen nodig op onze arbeidsmarkt en in onze uitkeringsstelsels”, zegt hij.
Beste van Plus
Lees ook
Eindelijk akkoord over bankautomaten: in elke gemeente moet één automaat zijn, 207 nieuwe automaten beloofd
Nieuw overleg bij Delhaize levert weer niks op, bedrijf vraagt sociaal bemiddelaar: zal die conflict wel kunnen ontmijnen?
Nog één kans voor Delhaize, maar regering houdt sociaal bemiddelaar klaar
Kernkabinet zit opnieuw samen over begrotingscontrole
Video
Hoofdpunten
Alweer een voetballer in opspraak door te snel rijden, is dat toeval? “Die jongens krijgen een auto, vaak nog een dure, zonder dat er afspraken worden gemaakt”
OHL-CEO Peter Willems over ongeval Sofian Kiyine: “Hij heeft niets levensbedreigends en ik denk ook niet carrièrebedreigend”
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
Eindelijk akkoord over bankautomaten: in elke gemeente moet één automaat zijn, 207 nieuwe automaten beloofd
Minder acties in paasvakantie want Delhaize-personeel wil tijd voor gezin, al is dat niet enige reden: “De onvrede is niet weg”