Matinee vol onverwachte harmonieën met Dr. Song: “Je krijgt hier soms echt kippenvel van”

© Patrick De Roo

Berchem -

Hoe breng je rusthuisbewoners, hun familie, buren en zorgpersoneel samen op een gezellige zondag? Door ze te laten zingen! Meerstemmig, liefst! Een zangsessie, verzorgd door Dr. Song (alias Jan Bervoets van Voice Male) gaf een groep mensen in Sint-Anna in Berchem het gevoel dat ze wel degelijk harmonieën tot stand kunnen brengen. “Een heel leuke activiteit, wij gaan goed gezind naar huis”, zegt Chris Franck.

Tijdens de Dag van de Zorg vinden er verschillende activiteiten plaats in de Antwerpse woonzorgcentra. Zo ook in Sint-Anna in Berchem: Dr. Song, het co-creatieve zanggezelschap onder begeleiding van voormalig Voice Male-lid Jan Bervoets, laat het woonzorgcentrum popnummers van vroeger en nu zingen. “Ik heb zoveel respect en dankbaarheid voor de zorg”, zegt Jan Bervoets. “Ik ben blij dat ik op deze manier iets kan terugdoen.”

Jan Bervoets, bezieler van Dr. Song.© Patrick De Roo

Chris Franck en haar man Ben Crahay komen elke week op bezoek in het woonzorgcentrum bij Chris’ vader Walter. “Wij komen hier dan eten”, vertelt Chris. “Heel leuk dat er vandaag ook gezongen wordt. Dat werkt meeslepend, je kan het bijna niet laten om mee te zingen.” Ook Walter heeft het naar zijn zin. “Ik heb heel goed meegezongen”, zegt hij, nadat Happy Togethervan The Turtles luid door de ontmoetingszaal galmde. Ze vinden het heel fijn dat er zoveel activiteiten worden georganiseerd in het woonzorgcentrum.

Chris, Walter en Ben.© Patrick De Roo

Vriendinnen Marie-Louise en Mireille maken van de Dag van de Zorg een hele daguitstap. “Ik ben hier uit de buurt en toen ik hoorde dat ze een zangsessie organiseerden in het woonzorgcentrum van Marie-Louise heb ik het direct in mijn agenda geschreven”, vertelt Mireille. “Straks gaan we hier ook nog een rondleiding volgen en dan naar Jean Bosco Safari kijken in woonzorgcentrum Ruytenburg.” Marie-Louise woont in Sint-Anna. “Ik ben het niet gewoon van te zingen”, vertelt Marie-Louise. “Ik doe het alleen in bad. Maar het was wel heel plezant. Ik dacht in het begin dat het niet goed ging lukken, al die liedjes in het Engels, maar als je ze hoort, dan ken je ze wel.”

Vriendinnen Mireille en Marie-Louise.© Patrick De Roo

Voor de meeste bezoekers was het de eerste keer dat ze een zangsessie volgden van Dr. Song, maar niet voor Greet Mols. “Samen zingen brengt een zalige sfeer. Ik kom regelmatig naar de bijeenkomsten van Dr. Song en elke keer ga ik blij de deur uit. De meerstemmigheid geeft een enorme meerwaarde en daar kan ik soms echt kippenvel van krijgen. Ik hoorde hier in het begin mensen zeggen dat ze niet kunnen zingen, maar eigenlijk kunnen ze het wel. Dat is het leuke aan Dr. Song: ook al ken je de liedjes niet, toch kan je altijd meezingen.”

Het hele concept van Dr. Song komt uit de koker van Jan Bervoets. Die richtte, samen met vrienden van het kathedraalkoor waarin hij zong, lang geleden de a-capellagroep Voice Male op die het schopte tot in het buitenland. Daar ontdekte Jan zijn passie voor het zoeken naar verschillende stemmen, een hobby die perfect van pas komt bij Dr. Song. “Het idee is zo’n 13 jaar tot ontwikkeling gekomen op Zurenborg”, vertelt Jan. “Onder begeleiding van een gitaar proberen we steeds een groep mensen op een laagdrempelige manier meerstemmigheid aan te leren.”

Greet Mols.© Patrick De Roo

  (bekn)

Aangeboden door onze partners