Duizenden supporters en meer dan 1 miljoen euro voor 100 km run tegen Kanker: “Ik put hier heel veel kracht uit”

600 teams deden mee aan de 100 km run tegen kanker.© Ruben De Keyzer

Deinze -

Duizenden mensen zakten af naar Deinze voor de 100 km run tegen kanker. De lopers zamelden samen een imposante 1.335.000 euro in voor Kom op tegen Kanker. Maar niet minder waardevol was de steun die vele lotgenoten uit elkaar konden putten. “Tijdens de minuut stilte heb ik eventjes geweend”, zegt Anna Wollants (22), die meeloopt voor haar moeder.

Ruben De Keyzer

Zo’n 600 teams van elk vier lopers en nog een heleboel supporters kwamen naar de Leiestad om mensen met kanker een hart onder de riem te steken. Sommigen lopers leden of hebben geleden onder de ziekte, anderen hun naaste vriend, partner of familielid. De oudste loper onder hen was de 73-jarige Louis, die veertig kilometer voor zijn rekening nam. (Lees verder onder de foto)

Louis was met zijn 73 jaren de oudste loper aanwezig.© Ruben De Keyzer

Iedereen die meeliep, had daar een eigen reden toe. Zo was er de troupe van Team Klavertjevier, een dertigtal mensen uit Antwerpen, Limburg en Brabant die de 54-jarige Heidi Theys (54) een hart onder de riem steken. Dochter Anna Wollants (22) loopt mee. “Mijn mama heeft in oktober de diagnose pancreaskanker gehad”, zegt Anna. “We halen er heel veel kracht uit om hier samen te lopen. Mijn lief loopt de 40 kilometer, ik 30, mijn neef 20 en mijn papa 10 kilometer. Het ontroert om te zien hoe iedereen hier samenkomt. Er is veel samenhorigheid, en iedereen heeft zijn verhaal.” (Lees verder onder de foto)

Team klavertjevier loopt voor Heidi Theys (54) uit Scherpenheuvel-Zichem.© Ruben De Keyzer

Heidi zelf vindt het pakkend om iedereen zich zo te zien geven voor het goede doel. “Ik put hier heel veel kracht uit”, zegt ze. “Het geeft me energie. Dit samenzijn is het mooiste dat de mensen me nu kunnen geven. Mijn tumor is niet meer te genezen, enkel nog te stabiliseren. Ik heb één procent kans, maar die kans neem ik. Blijven gaan, genieten, en dankbaar voor het mooie dat het leven te bieden heeft. Carpe diem, nu meer dan ooit.”

“Waarom ons logo een klavertjevier is? Wanneer mijn dochter 2 jaar was heeft ze er eentje geplukt in Italië en aan mij gegeven. We hebben het geplastificeerd en altijd bijgehouden. Het geeft me nog altijd hoop.” (Lees verder onder de foto)

Team Gunt liep voor Gunther Jacobs (44) die een half jaar geleden overleed aan pancreaskanker.© Ruben De Keyzer

Helaas zijn er velen die hun diagnose niet overleven. Een half jaar geleden overleed Gunther Jacobs (44) uit Minderhout aan pancreaskanker, maar zijn vrienden en familie kwamen zondag toch samen voor de 100 km run. “Het maakt veel los, de samenhorigheid”, zegt Gunthers schoonzus Sofie. “Je ziet dat je niet alleen bent.” (Lees verder onder de foto)

Organisatie Studant was ook van de partij om mensen een hart onder de riem te steken.© Ruben De Keyzer

“We zijn met een volle bus van de noorderkempen naar hier gekomen”, zegt Sofie. “Gunther was heel graag gezien. We zijn op zoek gegaan naar sponsors en er is massaal veel reactie op gekomen. We zijn gestrand op 12.700 euro, wat we nooit hadden kunnen hopen.”

“Het doet pijn om Gunther te moeten blijven missen, maar we blijven geregeld samenkomen met onze vriendengroep”, zegt vriendin Liesbeth. “Dagen als deze doen ons beseffen dat we dit ook moeten blijven doen.”

Liberaal opperhoofd Egbert Lachaert geflankeerd door schepen van evenementen Bruno Dhaenens (Open Deinze) en schepen van sport Sofie D’hondt (Open Deinze).© Ruben De Keyzer

Aangeboden door onze partners