Gratis advies voor veilig internetgebruik: “Cyberpreventieadviseurs komen aan huis”

Michiel Clemens van de dienst integrale veiligheid van de stad samen met de preventieadviseurs Jim Verwichte (midden) en Sander Van der Borght.© LWH

Diest -

Inwoners, verenigingen en andere groepen uit Diest kunnen vanaf nu bij de stad gratis advies aanvragen voor de beveiliging op het internet. Een van de vier vrijwillige cyberpreventieadviseurs komt dan langs.

Luc Weyens

Diest is een van de pilootregio’s met een project van de provincie Vlaams-Brabant en het BIN-kenniscentrum voor veilig internetgebruik.“De huidige maatschappij is doordrongen van de digitalisering. Die heeft een toenemende invloed op ons dagelijkse leven”, legt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) uit. “Die ‘digitale sneltrein’ heeft helaas ook een keerzijde. Cybercriminelen spelen er handig op in. Dat gebeurt met steeds meer geavanceerde technieken. Veiligheid op het internet is daarom belangrijker dan ooit, voor gebruikers van alle leeftijden.”

Laagdrempelig

Samen met de provincie en het BIN-kenniscentrum is de stad Diest gestart met een project waarin vrijwilligers werden opgeleid tot ‘cyberpreventieadviseurs’. “Die vrijwilligers geven tips om je beter te beschermen tegen online oplichting en phishing. Ze informeren, sensibiliseren, adviseren en verwijzen door indien nodig. Ze bieden geïnteresseerden op een enthousiaste en laagdrempelige manier informatie en advies aangepast aan de individuele noden.”

Jim Verwichte en Sander Van der Borght zijn twee van de vier vrijwillige cyberpreventieadviseurs in Diest. Jim is gepensioneerd politiecommissaris. “In mijn periode bij de politie werd me al gevraagd om een pilootproject rond cybercriminaliteit uit te werken”, zegt hij. “Nu, na mijn pensionering, wilde ik me nog voor de gemeenschap blijven inzetten. Mijn ervaring bij de politie helpt me natuurlijk ook om slachtoffers van cybercriminaliteit bij te staan.”

Sander Van der Borght is vertrouwd met de IT-sector via zijn job als helpdeskmedewerker. “Wij beantwoorden vragen van klanten van verscheidene bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om vragen bij de installatie van nieuwe software. Met slachtoffers van cybercriminaliteit heb ik nog niet te maken gehad, collega’s wel.”

Tips

De cyberpreventieadviseurs gaan langs bij personen of groepen die daar zelf om vragen. Het kan ook gaan om slachtoffers die via de politie worden doorverwezen. “Wij geven de mensen tips om veilig op het internet actief te zijn”, beklemtonen Jim en Sander. “Het gaat bijvoorbeeld om het maken van een veilig wachtwoord, het herkennen van phishingmail, het beoordelen van de veiligheid van een website. Wij gaan, voor alle duidelijkheid, de toestellen van de mensen niet zelf in de hand nemen en daarop veranderingen aanbrengen.”

Gratis cyberpreventieadvies aanvragen kan vanaf nu bij de dienst integrale veiligheid van de stad. Info: integraleveiligheid@diest.be, tel. 013-35.32.28

Aangeboden door onze partners