Deal is rond: UBS koopt noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse voor 3 miljard dollar

© REUTERS

De grootste Zwitserse bank UBS neemt haar noodlijdende concurrent Credit Suisse over, voor ongeveer 3 miljard Zwitserse frank (zo’n 3 miljard euro). Dat heeft de Zwitserse regering bevestigd. De regering keurt de overname goed, en voorziet ook verschillende garanties. De verkoop is namelijk “de beste manier om het vertrouwen te herstellen”, aldus de Zwitserse bondspresident Alain Berset.

jvhBron: BELGA, Financial Times, Reuters

De Zwitserse regering bemiddelde in de deal om de vertrouwenscrisis in te dammen die zich de afgelopen dagen en weken wereldwijd over de financiële markten dreigt te verspreiden. De nationale bank van Zwitserland meldt ook dat ze “de overname van Credit Suisse door UBS steunt door belangrijke hulp onder de vorm van liquiditeiten toe te kennen”. De twee banken kunnen tot 100 miljard Zwitserse frank aan steun krijgen, klinkt het.

LEES OOK. Credit Suisse blijft schandalen opstapelen: rekeningen voor moordenaars en geheime leningen (+)

Zwitserland verleent aan UBS ook een garantie van 9 miljard frank, om de risico’s te beperken die de bank loopt door de verwerving van Credit Suisse-activa die mogelijk nog verliezen zouden kunnen opleveren.

UBS zal één eigen aandeel neertellen voor 22,48 aandelen van zijn concurrent. Bij de slotbel van de beurs vrijdagavond werd Credit Suisse nog op 7,4 miljard euro gewaardeerd. De aandeelhouders van de bank zullen dus met bijna niets achterblijven.

Paniek vermijden

Over de plannen waren dit weekend in allerijl crisisbesprekingen opgestart. De Zwitserse autoriteiten pleegden ook overleg met hun Amerikaanse tegenhangers, omdat zowel UBS als Credit Suisse in beide landen actief zijn en als belangrijke banken voor het wereldwijde financieel systeem beschouwd worden.

LEES OOK. Crisis bij Credit Suisse jaagt schok door Europa: hoe zit het met andere banken? En wat brengt de nabije toekomst? (+)

De verkoop is “niet alleen voor Zwitserland beslissend, maar voor de stabiliteit van het hele financiële systeem”, aldus president Berset tijdens een persconferentie zondagavond. Hij werd daarbij omringd door de toplui van de twee banken, Colm Kelleher voor UBS en Axel Lehmann voor Credit Suisse.

LEES OOK. Twee banken over de kop en één kreeg flinke klappen: staan we aan de vooravond van een nieuwe financiële crisis? (+)

Met de overname moet een einde komen aan de enorme daling van de aandelen en obligaties van de probleembank, na de ineenstorting van enkele kleinere Amerikaanse banken. De Zwitsers wilden een akkoord afronden voor de beurzen in Azië openen. De hoop is nu dat de overname een algemene paniek kan vermijden.

ECB-voorzitter Lagarde blij met “snelle actie”

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, verwelkomt de “snelle actie” van de Zwitserse autoriteiten bij de overname. Lagarde noemt “de acties en beslissingen van de Zwitserse autoriteiten van doorslaggevend belang bij het herstellen van ordentelijke marktomstandigheden en het garanderen van financiële stabiliteit”. Lagarde benadrukt tegelijk wel dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt