Gwyneth Paltrow dient criticasters van antwoord na heisa over haar dieet: “Dat was niet bedoeld als advies”

Gwyneth Paltrow© ISOPIX

Gwyneth Paltrow has responded to the backlash over her now viral wellness routine and daily diet.

De eetgewoonten van Hollywoodster Gwyneth Paltrow (50) doen de gemoederen hoog oplopen.

jvh, toveBron: The Independent

Paltrow, de bezielster van Goop – haar merk met onder meer lifestyle- en verzorgingsproducten, vertelde in de podcast ‘The art of being well’ gedetailleerd wat ze elke dag naar binnen speelt. Vrees geen lange lijst, want het blijkt bijzonder weinig te zijn. Zo beweert Paltrow telkens heel vroeg op de dag te eten, een gevolg van het feit dat ze aan intermittent fasting doet. “Ik eet meestal iets om 12 uur. Mijn ochtend bestaat uit koffie. Met het karige middagmaal, een kom soep, zorg ik ervoor dat mijn bloeddruk niet te hoog schiet. Op de meeste dagen drink ik soep van bottenbouillon. En als het avond is, probeer ik volgens het paleodieet te eten. Dan eet ik gewoon veel groenten.”

Fans en diëtisten beschuldigen Paltrow van het “verheerlijken van eetstoornissen”. Velen vinden het een manier van uithongeren die op lange termijn nefast is voor je lichaam. “Bottenbouillon en koffie zijn geen maaltijden”, merkt iemand op. Diëtisten benadrukken dat volwassen mensen hiermee zeker niet voldoende eten per dag mee opnemen. “Stop alsjeblieft met het volgen en luisteren naar beroemdheden voor gezondheids- en welzijnsadvies.”

“Geen advies”

Maar Paltrow reageerde zondag op Instagram op de kritiek, en legde uit dat er een specifieke reden is waarom ze zo weinig eet. “Ik werk al twee jaar met dezelfde dokter (die het oorspronkelijke interview afnam, red.) aan een chronisch probleem: ik lijd namelijk aan post-Covid-symptomen. In mijn geval manifesteren die zich als een hoge mate van ontstekingen, daarom focus ik op voedsel dat geen ontstekingen kan uitlokken”, aldus de actrice.

Paltrow benadrukte dan ook dat haar routine gebaseerd is op “haar eigen medische resultaten” en “uitvoerige testen”, en dat het dus niet gaat om een dieet dat ze anderen wil aanraden. “Dit was een transparante conversatie tussen mij en mijn dokter. Het was niet bedoeld als advies voor iemand anders. Het werkt gewoon voor mij, en het is erg krachtig en erg positief.”

Paltrow zei ook dat ze “niet elke dag” datzelfde eetpatroon aanhoudt. “Ik eet veel meer dan enkel wat bouillon en groenten. Ik eet volwaardige maaltijden, en er zijn veel dagen waarop ik eet wat ik wel, zoals frieten en zo.”

Aangeboden door onze partners