1.500 stadsambtenaren langdurig ziek: “Helaas zet deze tendens zich ook bij ons door”

© FVV

GENT -

Eén op de vijf ambtenaren van de Stad Gent kon vorig jaar een maand of langer niet werken door ziekte. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die oppositiepartij PVDA heeft opgevraagd. In totaal gaat het om 1.500 mensen.

Bert Staes

Het aantal langdurig zieken neemt in ons hele land jaar na jaar toe, voornamelijk bij 55-plussers. Eind vorig jaar telde het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) 485.000 langdurig zieken, van wie 240.000 in Vlaanderen.

Veel bedrijven kampen met heel wat langdurig zieken, en ook bij de ambtenaren gaan de cijfers omhoog. Bij de Stad Gent waren vorig jaar 1.508 ambtenaren één maand of langer afwezig door ziekte. Dat is 19 procent van de 7.900 stadsambtenaren. Vijf jaar geleden ging het nog om 16 procent, blijkt uit cijfers die PVDA’er Sonja Welvaert heeft opgevraagd.

Burn-out

“We volgen helaas de maatschappelijke evolutie”, zegt Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Personeel. “We hebben vergelijkbare cijfers als andere overheden. Net zoals bij andere werkgevers zet deze jammere tendens zich ook bij ons door. Het is een belangrijk aandachtspunt.”

De uitval bij de Stad Gent is hoger bij diensten met veel uitvoerend en technisch personeel. Ook in het stadsonderwijs zijn de cijfers hoger. Jongere mensen zijn vaker ziek, maar ouderen langer.

De reden van ziekte is niet duidelijk; de Stad mag als werkgever niet zomaar medische gegevens opvragen. Maar het gaat om mensen die uitvallen zowel door een fysieke ziekte, als door psychische problemen of een burn-out.

Deconnecteren

Het positieve nieuws is dat het absenteïsme voorlopig lijkt te stabiliseren. De Stad Gent doet zijn best om werk ‘werkbaar’ te maken, zoals dat dan heet. Zo bestaan duidelijke afspraken over wanneer ambtenaren niet geacht worden te antwoorden op e-mails en berichten van het werk.

“We doen inspanningen rond mentaal welzijn, geven opleidingen voor medewerkers en hun leidinggevende en hebben een heel actieve interne en externe preventiedienst”, zegt El-Bazioui. “Dat alles vermijdt niet dat ook bij onze medewerkers de cijfers stijgen. We zullen blijvende inspanningen leveren.”

De cijfers dateren van vóór de huidige besparingen bij de Stad. Ook die leggen extra druk op het personeel. Tientallen ambtenaren kregen de voorbije maanden te horen dat ze moeten zoeken naar een andere job binnen de Stad. Die heroriëntaties zijn nodig om ontslagen te vermijden.

Aangeboden door onze partners