Nederlandse politie vat twee Franse tieners met gestolen auto na heftige achtervolging

Na een heftige achtervolging door Brabant heeft de Nederlandse politie twee jongeren van 14 en 16 jaar kunnen vatten aan de afrit van Nijkerk. De jongeren reden in een gestolen Franse auto en reden maar liefst 220 kilometer per uur.

Noa Van Hoeydonck

Op Instagram meldde de verkeerspolitie van Zeeland-West-Brabant dat agenten in de buurt van Breda een melding ontvingen van een gestolen Franse auto die vanuit ons land via de A16 Nederland binnenreed. “Ter hoogte van Breda stonden wij met onze politieauto klaar om het voertuig op te pikken.” De wagen reed toen via de A27 naar Utrecht.

Daarna zagen ze de gestolen auto passeren. “Wij hebben via de meldkamer onze positie doorgegeven en hebben gewacht tot er een aantal eenheden bij ons konden aansluiten”, vertelden de agenten. Aan Oosterhout versnelde de wagen naar 180 kilometer per uur. “Wij hebben voor de vorm nog even een stopteken gegeven met het stopbord aan de voorzijde en hebben onze blauwe lampen aangezet.”

Afwering door blik uit raam

De politie merkte al snel dat de bestuurder niet van plan was om af te remmen, door de hoge snelheid was het wegens veiligheidsreden niet mogelijk om de auto aan de kant te krijgen. Ter hoogte van Soesterberg op de A28 in provincie Utrecht, mikte de bestuurder een blikje door het raam. “Dat belandde gelukkig voor onze wielen. Met zulke snelheden wil je die niet tegen je raam aan hebben”, zei de politie opgelucht.

De bestuurder probeerde de agenten af te weren bij knooppunt Hoevelaken door zijn volgende rijrichting niet weg te geven. Doordat meerdere politiewagens hem achtervolgden, geraakten ze de wagen niet uit het oog. “Hij begon van links naar rechts te bewegen, en koos er op het laatste moment toch voor om via het puntstuk de A28 richting Zwolle te blijven volgen.”

16-jarige bestuurder

Na een helse achtervolging leek de bestuurder te twijfelen over zijn ontsnappingspoging. “Ter hoogte van afrit Nijkerk bedacht de bestuurder waarschijnlijk dat hij niet ging ontkomen aan ons en stopte op de vluchtstrook”. De politie zette het voertuig klem en hield de twee verdachten aan. Daarna wisten ze dat ze twee Franse jongens van 14 en 16 jaar achterna zaten. “En dan zulke capriolen uithalen”, schreef de politie nadat ze de leeftijden van de jongeren vernamen.

De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau in Apeldoorn en worden er verhoord. De auto die ze stalen wordt teruggeleverd aan de eigenaar in Frankrijk.

© Verkeerspolitie zwb

Aangeboden door onze partners