Lonen moeten omlaag, werking moet efficiënter: Groen komt met actieplan om parlement te hervormen

Archiefbeeld: het voorstel komt er in de nasleep van het debat rond de pensioenextra’s die onder anderen Herman De Croo en Siegfried Bracke ontvingen.© BELGA

Groen komt met een actieplan voor soberheid in de politiek, in de nasleep van onder meer het debat rond de pensioenextra’s in de Kamer.

Bron: BELGA

Volgens Kamerlid Kristof Calvo zijn structurele hervormingen nodig om meer transparantie te brengen. Zo wil hij een grondige doorlichting van de werking van de Kamer, niet enkel van de pensioenextra’s. Ook de Senaat moet in die doorlichting betrokken worden, om te bekijken of er meer synergie tussen beide mogelijk is.

Het aantal beleidsorganen van de Kamer moet naar omlaag, vindt Groen. Ze moeten worden vervangen door twee organen met telkens een duidelijke opdracht: één voor de bedrijfsvoering en één voor parlementaire werking.

Sobere opzegregeling

Ook wat de parlementsleden betreft, moet een en ander worden aangepast volgens Groen. Zo moet de onbelaste onkostenvergoeding worden afgeschaft. De uittredingsvergoeding evolueert naar een sobere opzegregeling. Ex-parlementsleden zouden in ruil wel toegang krijgen tot een werkloosheidsuitkering.

Het loonplafond voor parlementsleden moet dan weer worden verlaagd. Vandaag mogen parlementsleden nog 150 procent van de parlementaire wedde verdienen, met alle vergoedingen uit publieke functies en mandaten samengeteld. Dat zou op 125 procent worden gelegd.

Aangeboden door onze partners