Plannen om Silicon Valley Bank in stukken te verkopen

© REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten zijn er niet in geslaagd om een overnemer te vinden voor Silicon Valley Bank (SVB) in haar geheel. Ze zijn nu van plan de bank uit Californië, die over de kop ging na een bankrun, in stukken op te breken. Dat schrijft het financiële agentschap Bloomberg op basis van bronnen nabij het dossier.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Twee banken over de kop en één kreeg flinke klappen: staan we aan de vooravond van een nieuwe financiële crisis? (+)

Volgens de bronnen wil de federale overheidsdienst FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) de Californische bank in minstens twee delen verkopen. Geïnteresseerden zouden deze week een bod moeten indienen. 

Met een opdeling in stukken zou de FDIC het scenario volgen van Signature Bank, de tweede bank die de voorbije dagen omviel in de Verenigde Staten. Een eerste deel activa van die bank wordt overgenomen door Flagstar Bank, een filiaal van New York Community Bancorp. 

Silicon Valley Bank was voornamelijk actief in de technologiesector. De bank kwam in de problemen door de opgelopen rente. Daardoor was herfinanciering van bestaande leningen, die tegen lage tarieven waren afgesloten, duur en moeilijk. De problemen leidden tot een bankrun: klanten probeerden massaal hun tegoeden op te nemen. De bank raakte niet aan voldoende cash en moest uiteindelijk gesloten worden door de autoriteiten.

De faling van SVB was de grootste faling van een Amerikaanse bank sinds de financiële crisis van 2008.

Aangeboden door onze partners