Buls is de kleinste, maar “kleinschaligheid zorgt voor persoonlijke band met leerlingen, we heten niet voor niets de hartelijke school”

Het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Brussel is een van de kleinere scholen van het gewest.© Atheneum Karel Buls

Het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Brussel is een van de kleinere scholen van het gewest.© Atheneum Karel Buls

Brussel -

Met 286 leerlingen is het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Brussel een van de kleinere scholen van het gewest. “Door de kleinschaligheid is het mogelijk om als leerkracht en directie een persoonlijke band met de kinderen te creëren.”

Amaury Michaux

Het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in de Bonekruidlaan in Laken telt 45 leerkrachten en 286 leerlingen. Daarmee is het een van de kleinere scholen in het Brussels Gewest.

“Dat betekent dat de school in het eerste middelbaar slechts 60 instappers verwelkomt. Op die manier krijgen zij een individueel, zacht en warm onthaal”, vertelt Sandra De Nies, pedagogisch inspecteur-generaal van het Nederlandstalig onderwijs van de stad Brussel en voormalig directeur van het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls.

Familiale karakter

“Door de kleinschaligheid kunnen leerlingen er individueler begeleid worden en tegelijkertijd kan er ook makkelijker contact gelegd worden met de basisschool als er bijkomende vragen zijn. Geen enkel kind is er ook een nummer en bij een slechte dag kan er sneller op gesprek gegaan worden met de bewuste leerling. In een kleinschalige school kan ook makkelijker het familiale karakter van de basisschool behouden worden.”

Door het beperkte lerarenkorps geven de leerkrachten dikwijls ook verschillende vakken in verschillende leerjaren. “Dikwijls krijgen de leerlingen over de jaren heen dezelfde leerkracht voor de klas. Die leerkracht kent zijn leerlingen daardoor ook beter en kan hen dan ook beter opvolgen. Op die manier kan hij ook sneller de talenten van zijn of haar leerlingen ontdekken en worden de leerlingen beter georiënteerd”, vertelt directeur Valerie De Peet.

Opendeurdagen

Volgens De Peet wordt de kleinschaligheid van het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls tijdens de opendeurdagen ook in de verf gezet. “We heten niet voor niets de hartelijke school. Ook bij het lerarenkorps waken we erover dat zij de warmte en hartelijkheid naar onze leerlingen kunnen overbrengen. Vanuit die betrokkenheid kunnen zij dan ook makkelijker in gesprek gaan met de leerlingen.”

Nadelen

Soms heeft die kleinschaligheid ook nadelen. “Door het kleine lerarenkorps kunnen onze leraars elkaar minder aanspreken over de lesinhoud. Iedere leerkracht heeft dikwijls zijn unieke vak dat hij geeft. Als directie stimuleren we dan wel dat onze leerkrachten met collega’s van andere scholen in contact komen. Daarnaast hebben wij uiteraard ook niet alle ondersteuning die een grote school wel heeft en is er ook geen groot beleidsteam.”

Unieke online tool

Het Nieuwsblad pakt uit met de Onderwijzer, een online tool met tal van nooit eerder gepubliceerde gegevens over alle Vlaamse middelbare scholen van Vlaanderen. Maar hoe zit het in onze streek? De komende dagen zoeken onze correspondenten het voor u uit. Vandaag gaan we langs in de grootste en de kleinste school van onze streek.

Aangeboden door onze partners