Taiwanese ex-president Ma Ying-jeou trekt op twaalfdaagse reis naar China

Toenmalig Taiwanees president Ma Ying-jeou en de Chinese president Xi Jinping in 2015.© AP

De voormalige Taiwanese president Ma Ying-jeou trekt volgende week naar China voor een bezoek van twaalf dagen. Daarmee wordt hij het eerste voormalige of huidige Taiwanese staatshoofd dat de Volksrepubliek bezoekt. De reis, die op 27 maart zal beginnen, werd aangekondigd tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen China en de democratische eilandrepubliek.

mtmBron: BELGA

Taiwan heeft sinds 1949 een onafhankelijke regering, maar China beschouwt het eiland als een deel van zijn grondgebied. Volgens de aankondiging van het bezoek zou Ma een delegatie van voormalige ambtenaren en studenten leiden en verschillende Chinese steden bezoeken. Een bezoek aan de hoofdstad Peking staat niet gepland. Ook is er vooralsnog geen sprake van ontmoetingen met hooggeplaatste Chinese politici. 

Ma is lid van de Taiwanese oppositiepartij Kuomintang (KMT) en was van 2008 tot 2016 president van Taiwan. Onder zijn leiding groeiden Taiwan en China naar elkaar toe. Eind 2015 had Ma in Singapore een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Onder de nieuwe Taiwanese regering van president Tsai Ing-wen zijn de betrekkingen bekoeld. Haar Democratische Progressieve Partij (DPP) uitte maandag kritiek op de reisplannen.

Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Aangeboden door onze partners