Wielrennen  Elite zonder contract in Budingen

Niels Vandyck helpt ploegmaat Rutger Wouters aan zege in Budingen: “Rutger is niet alleen de snelste van het peloton, maar ook de slimste en de sterkste”

Een oppermachtige Rutger Wouters snelde zondag naar de zege in Budingen. In de achtergrond ging ploegmaat Niels Vandyck ook nog met een vijfde plaats aan de haal.© gmd

Niels Vandyck zag zondag in Budingen zijn ploegmaat Rutger Wouters naar de overwinning spurten. Zelf zag de mecanicien en fietsverkoper uit Malderen in de slotronde nog een aanval afgeslagen worden, waarna hij uiteindelijk beslag legde op de vijfde plaats.

Wim Redant

“In Vollezele kon ik het peloton enkele weken vlotjes volgen, maar kon ik mijn wil nog niet opdringen”, zegt Vandyck. “In de vorige twee koersen had ik wel goede benen, maar kon ik dat frustrerend genoeg niet vertalen in een goed resultaat. In Nechin zag ik de vlucht wegrijden, maar aarzelde ik even en dan ben je de klos. Die renners reden vijftig kilometer per uur en dan moet je zal zestig rijden om daarnaartoe te knallen. Over zo’n motor beschik ik niet. In Haringe reden meteen zes renners weg, onder wie een ploegmaat. We trokken nog met een groepje in de achtervolging en naderden zelfs fors, tot het opnieuw stilviel.”

In Budingen volgde zondag dan een pittige koers met toch 1.200 hoogtemeters. “Ik zat constant in de eerste dertig van het peloton omdat ik de slag niet wou missen. Uiteindelijk zaten we met vier renners van Team Thielemans mee in de goede vlucht. Ik waagde nog eens mijn kans omdat onze snelle man Rutger Wouters toch vaak geviseerd wordt, maar raakte niet weg. Ploegmaat Timmy De Boes waagde nog zijn kans in de slotkilometer, maar werd vlak voor de meet toch nog opgeraapt.”

Vandyck wist dat er in de sprint geen kruid gewassen was tegen Wouters. “Rutger is niet alleen de snelste van het peloton, maar ook de slimste en de sterkste. Vorig jaar sloot hij af met 32 overwinningen. Het is fenomenaal wat hij voor zijn sport doet. Petje af voor onze kopman.”

Op reservelijst voor Neerijse

Vandyck plant de komende maanden geen Afrikaanse avonturen meer. “In de Ronde van Benin sukkelde ik vorig jaar met diarree. Op enkele weken tijd was ik toen wel helemaal hersteld, maar voor hetzelfde geld blijf je sukkelen en is je seizoen helemaal om zeep. Burkina Faso zou ik wel graag rijden, maar die ronde staat pas in oktober gepland. Eerst zou ik graag nog wat zeges boeken, al is het fout om je daarop vast te pinnen. Voor zondag sta ik in Neerijse nog op de reservelijst, maar met de afzeggingen kan het snel gaan. Voor Budingen stonden vooraf meer dan tweehonderd renners ingeschreven, maar uiteindelijk stonden we met 157 aan de start.”

Aangeboden door onze partners