Op 26 mei arrest in zaak-Sanda Dia: “Voldoende tijd nemen om tot rechtvaardig oordeel te komen”

Sanda Dia.© rr

Het Antwerpse hof van beroep heeft de zaak over de dood van Sanda Dia maandag in beraad genomen en zal op 26 mei een arrest vellen. De verdediging vond het niet nodig om nog een repliek te houden. “We zijn het erover eens dat alles gezegd is. We vinden het nu tijd dat het hof de zaak in beraad neemt en voldoende tijd neemt om tot een rechtvaardig oordeel te komen”, zei meester Jan De Man namens de verdediging.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Vader en broer Sanda Dia richten zich tot Reuzegommers: “Ik heb geen haat, jullie moeten niet naar gevangenis, maar jullie waren Sanda’s vrienden niet”

De beklaagden zelf kregen zoals altijd het laatste woord. Vier Reuzegommers wilden daar nog gebruik van maken om nogmaals de familie van Sanda Dia toe te spreken. L.L., alias ‘Strontvlieg’ las een brief voor, waarin hij zei dat de ontroerende woorden van de nabestaanden hem diep geraakt hadden. 

“Ik besef nu nog meer wat wij jullie hebben aangedaan en ik bied jullie mijn oprechte excuses aan. Ik heb nog een leven voor mij, Sanda niet meer. Ik kan nog geknuffeld worden door mijn ouders, Sanda niet meer. Wat wij gedaan hebben, kan en mag nooit meer gebeuren. Ik voel al heel de week het verdriet van de familie, wat me pijn doet. Maar ik mag die pijn nog voelen, Sanda niet meer. Ik erken dat ik niet de vriend ben geweest die Sanda verdiende. Ik neem daar mijn volle verantwoordelijkheid voor.”

Praeses L.L., alias ‘Zaadje’, trad hem daarin bij. Hij wilde dat de nabestaanden ook wisten dat Sanda er tijdens de doop echt bovenop was gekomen. “Het is een schrale troost en praat niets goed. Maar het is belangrijk voor het grote verhaal en ik wil dat jullie de waarheid weten. Wat wij deden, was niet fraai en er is inderdaad normvervaging geweest. Dat was onze fout en we zijn daar verantwoordelijk voor. Ik aanvaard de consequenties. Het had allemaal niet mogen gebeuren. Dat is onze fout.” 

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 1: “Ze waren echt knock-out van de drank. Ze lagen op de grond en spraken niet meer” (+)

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 2: “Het is onmenselijk wat daar is gebeurd” (+)

Huilend

S.P., alias ‘Remorke’, vertelde eveneens dat de woorden van de familie hem diep geraakt hadden. “Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik besef dat ik helemaal veranderd ben. De feiten hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Ik zal het nooit vergeten en ik zal altijd proberen de beste versie van mezelf te zijn.”

Schachtentemmer A.G., alias ‘Janker’, vertelde huilend dat de mooie woorden van de familie hard waren aangekomen. “Ik zou jullie de antwoorden willen geven die jullie vragen, maar ik weet het niet. Ik zou zoveel mooie momenten met Sanda met jullie willen delen, maar ik zal daar misschien nooit de kans toe krijgen. Ik zou het jullie zo graag willen vertellen. Het spijt me.”

De andere Reuzegommers hadden daar niets meer aan toe te voegen. Het hof van beroep nam de zaak daarop in beraad voor uitspraak op 26 mei, om 11 uur.

Aangeboden door onze partners