“Bijna 500 sporen aangetroffen”: archeologen speuren verder op toekomstige sportsite

Het terrein waar de uitbouw van het sportcomplex komt. Eerst moeten de archeologen wel nog twee maanden aan de slag.© cte

Lovendegem -

Het archeologisch onderzoek op de sportsite van Lovendegem gaat maandag van start, nadat eerder al heel wat sporen uit de middeleeuwen en de tijd van de Romeinen werden aangetroffen. “Het hele terrein wordt blootgelegd.”

Chris Thienpondt

De omgevingsvergunning is binnen, de gemeente Lievegem is klaar om op de terreinen naast de huidige sportsite de eerste fase van haar masterplan voor Lovendegem uit te rollen.

Er komt onder meer een Finse piste, een voetbal- en oefenterrein, twee padelvelden, ruimte voor beachvolley en een tijdelijk skatepark op een multifunctioneel terrein. Ook een hondenlosloopweide, een natuurlijk speelveld voor kinderen en een zone met beweegtoestellen voor minder mobiele sporters staan op de planning.

Maar eerst moeten de archeologen nog even aan de slag. Dat deden ze al eerder, bij verschillende onderzoeken vorig jaar. Er werden onder meer twintig boringen gedaan en proefsleuven gegraven. “Daarbij hebben archeologen 493 sporen aangetroffen”, zegt schepen van Sport Caroline Fredrick (CD&V). “Het gaat om grachten, greppels en kuilen, maar ook aardewerk, bouwmateriaal, metaal en slakken. Het aardewerk dateert zowel uit de Romeinse periode als uit de middeleeuwen. We gaan nu over tot de volledige blootlegging van het terrein.”

Vanaf 20 maart start het archeologisch onderzoek. “Het zal ongeveer twee maanden duren, waarna we verder kunnen met de uitbouw van de site”, zegt burgemeester Kim Martens (CD&V). “Het projectgebied heeft een totale oppervlakte van 3,9 hectare. De werfzone zal tijdens deze periode niet toegankelijk zijn om het onderzoek niet te schaden.”

Aangeboden door onze partners