Atletiek 12-urenloop Sittard

Stijn Van Lokeren wint 12-urenloop in Sittard en strandt op 288 meter van Belgisch record: “Heb een nieuwe mijlpaal gezet”

Van Lokeren is dus duidelijk bezig met zijn grenzen te verleggen. “Dit jaar zal er wel ergens nog een 100-kilometerloop op mijn programma staan, maar mijn uiteindelijke doel – een 24-urenloop – zal ten vroegste voor volgend jaar zijn.”© RR

Sittard -

Met een totaal van meer dan 154 kilometer werd Stijn Van Lokeren de absolute winnaar van de 12-urenloop van Sittard. De 43-jarige ultraloper uit Sint-Pauwels strandde in zijn nachtelijke tocht op amper 288 meter van de beste Belgische prestatie op naam van Lucien Taelman.

Willy Goossens

Het was negen uur ’s avonds toen de 12-urenloop in Sittard op gang werd geschoten. Opdracht was om op de wielerbaan Tom Dumoulin zo veel mogelijk rondjes van 2.029 meter af te leggen. De weersomstandigheden waren niet meteen voordelig. In de beginfase was het vooral de wind die vervelend was, maar later in de nacht deden ook een aantal plensbuien hun intrede. “Dat was allemaal niet optimaal, maar zeker niet onoverkomelijk”, doet Van Lokeren zijn verhaal. “Ik had mijn voorzorgen genomen. Mijn supporters stonden langs de kant met extra kledij, maar die heb ik niet nodig gehad. Toch blijft felle regen op het ogenblik dat de spieren al erg vermoeid zijn niet ideaal.”

“In samenspraak met coach Bart Raes had ik ook een degelijk loopschema voor ogen. Ik vertrok met een snelheid van 4’20” per kilometer en dat tempo zou ik vijf uur lang kunnen aanhouden. Daarna werd een nieuw tempo ingesteld om het streefcijfer van 150 kilometer te kunnen halen. Het was ook de eerste keer dat ik dergelijke afstand aanpakte”, aldus de atleet van AC Waasland, die vorig jaar in Berlijn een 100-kilometerloop in minder dan zeven uur afwerkte. “Door het feit dat het parcours net zoals in een voetbalstadion degelijk verlicht was, had ik onderweg niet meteen een nachtgevoel. Bij de aankomst om negen uur ’s ochtends scheen zelfs de zon.”

Taelman blijft recordhouder

Van Lokeren totaliseerde uiteindelijk 154,68 kilometer. Enkel Lucien Taelman deed in deze discipline 28 jaar geleden beter, 288 meter om precies te zijn. “Dat lijkt weinig, maar dat verschil is toch nog behoorlijk. Ik had me trouwens goed voorbereid, al werd de trainingsopbouw op een bepaald ogenblik even verstoord door een spierletsel in de rug. Zodra dat probleem was opgelost, nam ik deel aan de vijftig kilometer van Hamme, mijn langste trainingsloop trouwens. Eén week had ik 220 kilometer op de teller staan, maar dat was dan ook het absolute maximum. Ik ook geen poging ondernomen om in te grijpen in mijn bioritme om meer op het lopen in de nacht te focussen. Met mijn voltijdse job als docent lerarenopleiding in Sint-Niklaas zou dat trouwens niet erg aangewezen geweest zijn.”

Van Lokeren is dus duidelijk bezig met zijn grenzen te verleggen. “Dat klopt. Ik ben blij dat ik alweer een nieuwe mijlpaal heb gezet in de ultraloop. Dit jaar zal er wel ergens nog een 100-kilometerloop op mijn programma staan, maar mijn uiteindelijke doel – een 24-urenloop – zal ten vroegste voor volgend jaar zijn.”

Aangeboden door onze partners