Op- en afrittencomplex Koningslo twee nachten dicht voor plaatsing ‘vliegende fietsbrug’: “Voor veiliger en vlotter verkeer”

De constructies voor de op- en afrit werden ter plaatse gemonteerd.© De Werkvennootschap

Vilvoorde -

Het op- en afritten complex ‘Koningslo-Vilvoorde’ gaat komend weekend twee nachten volledig dicht voor de plaatsing van de definitieve ‘vliegende fietsbrug’. De onderbreking is nodig voor de plaatsing van de brugdelen over de op- en afrit. Het verkeer zal er door de ingreep veiliger en vlotter verlopen.

Dimitri Berlanger

Al sinds vorige zomer kan je te voet of met de fiets al een fly-over gebruiken die de Medialaan met de Indringingsweg verbindt en je veilig over de op- en afrit van de Ring brengt. De oversteken verlopen echter nog over tijdelijke brugconstructies. Dit weekend worden de definitieve brugdelen op hun plaats gebracht.

Over dienstweg

“In de eerste weekendnacht plaatsen we de brug over de oprit naar de buitenring”, zegt woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag die over de afrit van de binnenring.”

Het inhijsen van de bruggen gebeurt met twee indrukwekkende kranen. “Omdat dit veel ruimte vraagt en om veilig te werken, onderbreken we de doorgang voor verkeer. Voorafgaand aan het inhijsen van de constructies over de op- en afrit plaatsen we eerst de brug over de dienstweg naar het districtsgebouw van Wegen en Verkeer. Dat gebeurt al op donderdag 23 maart tijdens de dag omdat dit zonder verkeershinder kan.”

Afwerking fly-over

Het aanleveren van de brugconstructie zelf brengt echter wel wat hinder met zich mee. “In tegenstelling tot de constructies voor de op- en afrit die ter plaatse zijn gemonteerd, wordt deze brug afgewerkt aangeleverd in de nacht van 22 op 23 maart. Hiervoor sluiten we zowel de oprit naar de buitenring van Koningslo-Vilvoorde als de afrit van de buitenring naar Grimbergen enkele uren af.”

Na de plaatsing van de drie brugdelen volgt de verdere afwerking van de fiets- en voetgangersbrug. “Tot na de Paasvakantie maken we de verbinding tussen alle brugoverspanningen en de vaste structuren van de fly-over. Daarna leggen we hierover het finale dubbelrichtingfietspad en voetpad aan. Tegen eind mei moet de volledige aanleg klaar zijn en stellen we de vliegende fietsbrug helemaal open. Tot dan kan je de fly-over wel blijven gebruiken via de tijdelijke brugconstructies.”

Geen hinder op Ring

In de nachten van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart en zaterdag 25 op zondag 26 maart worden alle op- en afritten aan complex 6 telkens afgesloten tussen 22 uur en 6 uur. Tegelijk wordt ook de onderdoorgang van de Ring via de N209 Medialaan - de Tyraslaan onderbroken.

Gemotoriseerd verkeer volgt tijdens beide nachten een omleiding tussen Koningslo en Kassei. Enkel fietsers en voetgangers kunnen onder de brug van de Ring passeren via de normale rijweg van de N209 (en dus niet over de vliegende fietsbrug).

Alle verkeer van en naar de Brusselse Ring wordt omgeleid via complex 7 Grimbergen. Voor het verkeer op de Ring zelf is er geen hinder.

De totale kostprijs van het project bedraagt 18 miljoen euro.

 

Aangeboden door onze partners