Ruime lading coke met bestemming Antwerpen onderschept in Colombia

© Twitter @graco77

In de haven van Uraba Antioquia in Colombia is een lading van 1,6 ton cocaïne onderschept. De partij was bestemd voor Antwerpen en lag verstopt tussen bananen.

Alexandro Yaramis

Bij een operatie in de haven van Uraba Antioquia, in het noordwesten van Colombia, onderschepten de autoriteiten een lading van 1.618 kilogram coke. De drugs zaten verstopt in dozen met bananen en waren bestemd voor Antwerpen. Afgelopen week werd in de haven van Barranquilla, in het noorden van Colombia, al een partij van 408 kilogram coke aangetroffen. Ook die lading was bestemd voor de haven van Antwerpen.

Drugskartel Clan del Golfo

Zondag kondigde de Colombiaanse president de opschorting aan van het staakt-het-vuren met het drugskartel Clan del Golfo, ook gekend als Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC). Het staakt-het-vuren was in december afgesloten met de vijf belangrijkste gewapende groeperingen van het land. De deal kwam er om ‘totale vrede’ af te dwingen in het Zuid-Amerikaanse land. Naar verluidt zouden de leden van de gewapende groeperingen een mildere juridische behandeling krijgen in ruil voor ontwapening. Het akkoord liep normaal tot juni 2023, maar is nu dus, drie maanden later, opgeschort door de president.

“Ik heb de veiligheidstroepen opgedragen alle militaire operaties tegen de Clan del Golfo opnieuw te activeren”, schreef president Petro op Twitter. Volgens de Colombiaanse regering maakt het drugskartel zich al twee weken schuldig aan het intimideren en aanvallen van burgers in het noordoosten van het land. “We zullen niet toestaan dat ze onrust en terreur blijven zaaien in onze gemeenschappen”, aldus Petro.

Volgens officiële schattingen zou het kartel verantwoordelijk zijn voor 30 tot 60% van de drugsuitvoer uit Colombia.

Aangeboden door onze partners