ZAVO blijft als grootste school zoeken naar meer comfort voor 2.000 leerlingen: “We willen niet nóg groeien”

Voor directeur Kurt Gommers staat de verdere uitbreiding van het ZAVO vooral in het teken van meer comfort voor het huidig aantal leerlingen.© dbg

Zaventem -

De grootste school in onze regio is het ZAVO in Zaventem. In totaal zitten er liefst 2.030 leerlingen op de schoolbanken in de verschillende vestigingsplaatsen. Want uiteraard is constant plaatsgebrek één van de issues. Directeur Kurt Gommers overloopt met ons die nadelen maar ook de voordelen van een dergelijke schaalgrootte. “We willen zeker niet nóg groeien”, benadrukt hij wel meteen.

Dimitri Berlanger

Unieke tool over alle scholen

Het Nieuwsblad pakt uit met de Onderwijzer, een online tool met tal van nooit eerder gepubliceerde gegevens over alle Vlaamse middelbare scholen van Vlaanderen. Maar hoe zit het in onze streek? De komende dagen zoeken onze correspondenten het voor u uit. Vandaag gaan we langs in de grootste en de kleinste school van onze streek.

“Dat is geen verrassing, nee”, lacht Gommers als we hem met de ‘score’ confronteren. “De campus Hoogstraat telt een 1.000-tal leerlingen, de Groenstraat 600 à 700 en hier in de Sterrebeekstraat zitten we aan 330 leerlingen. ‘Hier’, dat is in het kantoor van de directeur: een voormalig appartement dat werd omgebouwd tot kantoorgebouw. Alle middelen zijn goed om een mouw te passen aan de huisvestingsproblematiek.

Een familie

“2030 leerlingen is een groot aantal en daar zijn we ons absoluut bewust van. In 2006 telden we nog maar 790 leerlingen. Die ongeziene evolutie kent niemand. Dat brengt heel veel voordelen mee want extra leerlingen genereren ook financiële middelen. Alleen heb je dus ook groeipijnen.”

De grootte van de school – die nogal overweldigend kan zijn – wordt kunstmatig verkleind sinds vorig jaar. “De eerste graad is een aparte entiteit, en vervolgens hebben we de leerlingen ingedeeld op basis van hun interessegebied. Die vijf domeinen zijn: Sport, Stem, Taal en Cultuur, Economie en Organisatie en Maatschappij en Welzijn. Ze hebben elk ook een directeur. Met zowat 300 leerlingen voelt de school meteen een pak minder groot aan. We willen toch een beetje ‘een familie’ creëren en dus ook de herkenbaarheid stimuleren.”

Meer comfort

ZAVO beschikt over drie campussen en dus vijf domeinen. Aan uitbreidingsprojecten is er geen gebrek. “Het hoofdgebouw in de Hoogstraat krijgt een extra verdieping. Er is het masterplan Groenstraat waarbij we de oude gebouwen willen afbreken en een nieuwbouw via een PPS-samenwerking realiseren.”

“We staan ook op het punt om een gebouw op de Leuvensesteenweg aan te kopen dat 2.700m² beslaat. In totaal is dat 10.000 m² die we er tegen 2029 bij zouden krijgen. En dan moet het gedaan zijn” geeft directeur Kurt Gommers aan.

“Het doel van de school qua grootte is een status quo. Er zijn ook grenzen. Het comfort van de huidige leerlingenaantallen moet omhoog door een groter patrimonium. Het is dus niet de bedoeling om nog uit te breiden, wat sommigen ook mogen denken. Tweeduizend leerlingen voor een dorp als Zaventem is genoeg. Dat is al disproportioneel. Als die ‘s middags buitenkomen: dat is ‘een klein festival’.”

Oubollige perceptie

De redenen voor de populariteit van de school zijn divers. “Er is uiteraard de centrale ligging, maar ook ons breed aanbod en het feit dat we een Nederlandstalige katholieke school zijn, speelt in ons voordeel. Die misschien oubollige perceptie leeft nog steeds bij ouders. Niemand wilde nog ‘katholiek’ zijn als school een aantal jaar geleden. Het werd wat weggestoken, maar die trend is wel aan het keren. Uiteraard speelt ook het hogere geboortecijfer in de regio mee. Dertig van onze leerlingen komt uit Brussel, dat is al jaren zo.”

ZAVO gaat er ook prat op een heel innovatieve school te zijn. “We zijn al elf jaar een laptopschool. We gebruiken ook artificiële intelligentie al voor een heel aantal zaken, net als Chatgpt. Dat echt integreren zal de volgende nieuwigheid zijn. Een van de voordelen van zo’n grote school is ook dat we zo’n zaken sneller kunnen aanbieden én financieren. Pas op, extra technologie is geen doel op zich. Het moet wel degelijk iets extra brengen.”

Aangeboden door onze partners