Franse journalist Olivier Dubois 711 dagen na ontvoering vrijgelaten door terreurgroep
© AFP
De Franse journalist Olivier Dubois is vrijgelaten, bijna twee jaar nadat hij in Mali ontvoerd werd door een jihadistische groepering. Dat meldt nieuwsagentschap ‘AFP’. Hij zou zich nu in Niger bevinden. Ook een Amerikaanse hulpverlener werd vrijgelaten na meer dan zes jaar.
Op 8 april 2021 werd Dubois in Gao, in het noorden van Mali, ontvoerd door de jihadistische groepering GSIM, die banden heeft met Al Qaida. De freelance journalist, die sinds 2015 in Mali woont en van daaruit onder meer voor de Franse krant Libération en weekbladen Le Point en Jeune Afrique schreef, was toen op weg om een interview af te nemen van een leider van een terreurgroep.
Dubois is weer een vrij man. — © AFP
De vader van twee maakte zijn ontvoering zelf bekend in een video die op 5 mei 2021 gedeeld werd op sociale media. Sindsdien werden volgens de Franse regering meerdere pogingen ondernomen om hem vrij te krijgen. “We doen alles wat we kunnen”, zei de Franse buitenlandminister Catherine Colonna op 10 december 2022 nog. Sinds de vrijlating van Sophie Pétronin, een Franse vrijwilligster voor een goed doel, in oktober 2020 was hij de enige Fransman die nog vastgehouden werd in Mali.
Maandag was er eindelijk ook voor hem goed nieuws: Dubois arriveerde als een vrij man met het vliegtuig in Niamey, de hoofdstad van Niger, na 711 dagen opsluiting.Samen met hem kwam de Amerikaanse hulpverlener Jeffery Woodke toe, die voor een NGO werkte en op 14 oktober 2016 ontvoerd werd.
Woodke
Volgens The New York Times is het voorlopig nog erg onduidelijk hoe Woodke na meer dan zes jaar vrij is kunnen komen. De VS speelden al enige tijd met het plan om een militaire operatie op te zetten. Maar er zijn momenteel geen elementen die erop wijzen dat er ook echt een bevrijdingsactie heeft plaatsgevonden.
Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, heeft in een mededeling op Twitter wel de Nigerese regering bedankt voor de medewerking. De VS benadrukken ook dat er geen losgeld werd betaald of geen andere toegevingen werden gedaan.
Voorts maakt het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) maandag melding van twee medewerkers die werden vrijgelaten. De twee werden op 4 maart ontvoerd in het noorden van Mali en zijn sinds zondag weer vrij, zo klinkt het.
LIVE. Volg hier het proces rond de moord op Ilse Uyttersprot
De ziekte die 2.000 Belgen treft, maar zelfs bij artsen nog onbekend is: “Mensen doen eerste symptomen vaak af als vermoeidheid”
DE INSIDER. “Will Tura wilde het liefst op het podium sterven. De ziekte besliste er anders over”
Het is gebeurd: eerste spaarrekening met méér dan 2 procent rente is een feit
Orale bevrediging op perron levert koppel tien maanden celstraf op