Permanente tegel moet burgers bewust maken van oceaanvervuiling

Schepenen Zoubida Jellab en Bart Dhondt plaatsten maandag de eerste permanente tegel.© Kabinet Jellab

Brussel -

De stad Brussel heeft op het Emile Bockstaelplein een permanente tegel ingehuldigd om burgers bewust te maken van oceaanvervuiling. Dat gebeurde naar aanleiding van de Brusselse waterdagen.

Amaury Michaux

De tegel zal permanent zichtbaar blijven en zal voorbijgangers attent maken op oceaanvervuiling. Met de actie gaat de stad Brussel dus een stap verder dan de tijdelijke markeringen in uitwisbare verf. Vloeibaar of vast afval dat in riolen, gootstenen of toiletten wordt gegooid, verstoort immers de goede werking van waterzuiveringsinstallaties of belandt soms direct in onze waterwegen.

“Het is cruciaal om burgers bewust te maken van de gevolgen van oceaanvervuiling”, vindt Zoubida Jellab (Ecolo), schepen van Openbare Netheid. “Elk jaar sterven ongeveer een miljoen vogels en 100.000 zeedieren door ons afval, als we zo voort doen zwemt er in 2050 meer afval dan vis in onze oceanen.

De stad zal op termijn ongeveer 200 tegels plaatsen naast rioolputten, om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van de bescherming van onze kust- en mariene ecosystemen.

Het plaatsen van deze eerste tegel ging gepaard met het leeghalen van een rioolput en met een mini-cleanup, waarbij deelnemers afval opruimden in de omliggende straten. Het initiatief maakt deel uit van de Brusselse waterdagen en de campagne ‘Hier begint de zee’ van de stad Brussel in samenwerking met de vzw Coördinatie Zenne.

Aangeboden door onze partners