EU legt nieuwe sancties op aan Iran
De Iraanse ayatollah Khamenei — © EPA-EFE
De Europese lidstaten nemen nieuwe sancties aan tegen Iran. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag beslist. Het gaat al om het zesde Europese sanctiepakket tegen Iran in zes maanden tijd.
Acht individuen worden toegevoegd aan de sanctielijst, net als één entiteit. Hun tegoeden in de EU worden bevroren en er geldt ook een inreisverbod.
De betrokkenen hebben steun verleend aan de hardhandige repressie van de antiregimeprotesten door de Iraanse overheid en aan de onderdrukking van de vrijheid van Iraanse vrouwen en meisjes. Het gaat onder meer om rechters die demonstranten tot de dood hebben veroordeeld, een verantwoordelijke van een staatsradiozender die afgedwongen bekentenissen van buitenlandse gevangenen uitzond en religieuze leiders die haat verspreidden tegen vrouwen, demonstranten en religieuze minderheden. Daarnaast wordt ook de Hoge Raad voor de Culturele Revolutie opgenomen in het sanctiepakket, omdat die de vrijheid van vrouwen en meisjes inperkt.
Iran is sinds midden september vorig jaar in de ban van grootschalige protesten tegen het strenge religieuze regime. Die zijn het gevolg van de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die stierf nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet volgens de regels droeg.
Er staan nu al 204 Iraanse individuen en 34 entititeiten op de Europese sanctielijst. De EU roept ook opnieuw op om buitenlandse gevangenen zoals de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele of de Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali vrij te laten.
Iraanse manifestanten eisen dat EU Revolutionaire Garde op lijst terreurorganisaties zet
Honderden Iraniërs hebben maandag gemanifesteerd in Brussel om er bij de Europese Unie op aan te dringen de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Volgens de organisatoren waren er zo’n 6.000 deelnemers, de politie van de zone Brussel-Hoofstad/Elsene had het over 1.500 manifestanten.
De deelnemers hadden spandoeken bij ter ondersteuning van de protesten die nu al zes maanden aan de gang zijn in Iran en droegen ook foto’s met zich mee van kinderen en tieners die bij de repressie door de regering van Teheran werden gedood. Ze protesteerden eveneens tegen de recente golf van vergiftigingen van schoolmeisjes in het land en riepen de internationale gemeenschap op tot actie.
De betoging, die werd georganiseerd door de Nationale Raad van Verzet van Iran, viel samen met Noroez, het Iraanse nieuwjaar. De NVRI bestaat voor het overgrote deel uit de Iraanse Volksmoedjahedien, een groepering die zelf tot 2009 op de lijst van terroristische organisaties van de EU en tot 2012 op die van de VS stond.
“De Revolutionaire Garde is het belangrijkste instrument van het regime om zijn criminele beleid in binnen- en buitenland uit te voeren. De Revolutionaire Garde zijn degenen die overal in Iran bloedbaden aanrichten in de straten. blijft de EU de opname van de groep op haar antiterroristenlijst uitstellen”, hekelde Maryam Rajavi, de voorzitster van de NVRI, in de marge van de bijeenkomst.
Vandenbroucke trekt van leer tegen Nationale Bank over rente op spaarboekjes: “Hun advies is onjuist”
Wat krijg je er te zien, welke zijn je geld waard en welke mijd je best? De grootste streamingdiensten op een rij
Vader van Sanda Dia “diep teleurgesteld” door uitspraak: “Door de KU Leuven is de waarheid niet aan de oppervlakte gekomen”
Ervaren parachutist (46) stort neer in centrum Ledegem: toestand stabiel
Man eet 100 dagen lang drie keer per dag in McDonald’s… en valt fors af