Kremlin verbiedt personeel om iPhones te gebruiken: “Gooi hem weg!”

De IPhone mag niet meer gebruikt worden op het Kremlin.© Shutterstock

Personeelsleden van het Kremlin die betrokken zijn bij de voorbereidingen van de verkiezingen van volgend jaar mogen geen iPhone meer gebruiken. De Russische overheid zou bang zijn dat de telefoons van Apple makkelijker te hacken zijn voor westerse landen.

Nienke WensveenBron: Reuters

Volgens de krant Kommersant heeft plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie Sergei Kiriyenko tegen de medewerkers gezegd dat ze voor 1 april een andere telefoon moeten gebruiken: “Het is klaar met de iPhone. Gooi hem weg of geeft hem aan je kinderen.” Het Kremlin gaat volgens Kommersant misschien telefoons met andere bestuurssystemen geven om de iPhones te vervangen.

Woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov kon dit niet bevestigen. “Smartphones moeten niet gebruikt worden voor werk”, zegt hij. “Elke smartphone heeft een redelijk transparant mechanisme. Of dat nu Android of IOS is.” President Vladimir Poetin heeft zelf geen smartphone, maar surft volgens Peskov wel af en toe op het internet.

Vlak nadat Rusland Oekraïne binnenviel, claimden Britse en Amerikaanse spionnen dat ze informatie hadden achterhaald dat Poetin een invasie plande. Het is niet duidelijk hoe de spionnen aan de informatie zijn gekomen.

Aangeboden door onze partners